RANIJE OSPORAVALI ODLUKE

HDZ uputio izmjene i dopune zakona o imenovanju generala OSBiH: Sporan izostanak Marka Stojčića

Članove generalskog kora OS BiH ministar odbrane Zukan Helez je usaglasio sa zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem

Krišto i Pendeš. HDZ BiH

N. H.

8.1.2024

Marina Pendeš, predsjedavajuća Kluba delegata iz hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, uputila je parlamentarnu proceduru dopunu Zakona o odbrani BiH, koji se tiče imenovanja generala. 

Tim dopunama se prevdiđa da, ako PS BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva, ministar odbrane BiH dostavlja novi prijedlog u roku od 15 dana. 

Iz HDZ-a, čiji je Pendeš član, ranije su osporili odluku o ovim imenovanjima koju je donijelo Predsjedništvo BiH. 

Zbog imena u novom generalskom koru Oružanih snaga odbili su taj saziv potvrditi, te je imenovanje skinuto s dnevnog reda Predstavničkog doma. 

Naime, oni negoduju što general major Marko Stojčić nije imenovan, te što je umjesto njega imenovan Martin Propadalo. 

Inače, 13 članova generalskog kora OS BiH ministar odbrane Zukan Helez je usaglasio sa zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem. Nakon toga, imenovalo ih je Predsjedništvo i trebao ga je Parlament potvrditi.

Galić je nakon toga istupio u medije i negotovao što Stojčić nije imenovan, te za to optužio člana Predsjedništva Željka Komšića. 

- Komšić je predložio generale koji nisu usuglašeni u ministarstvu, odnosno koje sam ja predložio. To je izvedeno mimo zakona. Jedan od predloženih kandidata nije imenovan na mjesto gdje je to trebalo i postavljen je čovjek koji ne ispunjava uslove za tu generalsku poziciju. Osim toga, penzionisan je general Marko Stojčić koji ima golemo ratno iskustvo, dao je golemi doprinos u Hrvatskome vijeću obrane tokom Domovinskoga rata i jedan je od najboljih generala u BiH - kazao je Galić.

Galiću je sporno imenovanje Propadala, za kojeg navodi kako je "birokratskom odlukom promaknut za dva čina što je protivno Zakonu o odbrani BiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.