VISOKO

Semir Osmanagić zadovoljan sezonom koja je na izmaku: Ove godine imali gotovo 200.000 posjetilaca

U pripremi dokumentarni film, jedna vrsta monografije o parku "Ravne 2“, kazao je Osmanagić

Osmanagić: Ovo je do sada najbolja sezona. Avaz

N. Smajović

30.12.2023

U Bosanskoj dolini piramida ponovo su oboreni rekordi posjećenosti, a, kao i svake godine, stiglo se i do novih otkrića, otvorene su brojne nove instalacije i sadržaji, a nije falilo ni kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja.

Nova otkrića

- Arheološki gledano, najveća otkrića u Bosanskoj dolini piramida desila su se 2005. i 2006., a to su bila otkrića Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Mjeseca, otkrića tunela „Ravne“, najkvalitetnijeg betona, kao i naučne konferencije. Ove 2023. godine naši najveći pomaci su bili u tunelima „Ravne“. Najznačajnije ove godine bilo je otkriće ulaza u nove prahistorijske tunele naziva tuneli „Ravne 6“ - kazao je Osmanagić.

To otkriće i ti tuneli, dodaje, mnogo obećavaju.

- Našli smo otvorenu sekciju od 65 metara, kao i bočne prolaze koji su zatvoreni, kao i u prethodno otkrivenim tunelima. U tunelima „Ravne 3“ otkrili smo veliki suhozid, a kad su u pitanju mjerenja u tunelima, ove godine smo otkrili najveću koncentraciju negativnih jona na svijetu ikada, i to 284.000 negativnih jona po kubnom centimetru, što je trostruko više nego na Nijagarinim vodopadima - rekao je Osmanagić.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove su oboreni rekordi po broju posjeta, ali i novih sadržaja i instalacija, kao i događaja.

Oaza Balkana

- U turističkom smislu, ovo je do sada najbolja sezona, jer smo, nakon prošle rekordne od 150.000 posjetilaca, ove godine prebacili tu brojku i približili se broju od gotovo 200.000 posjetilaca iz cijelog svijeta. U parku „Ravne 2“ potvrdili smo da smo kulturna, sportska, muzičko-festivalska i umjetnička oaza Balkana - istakao je Osmanagić.

Dodao je da je u pripremi dokumentarni film, također jedna vrsta monografije u video formatu parka „Ravne 2“ u kojoj će biti pokriveni svi sadržaji ovog parka.

Rade 365 dana u godini

Ranijih godina zimski period je značio i prestanak dolaska gostiju i posjeta, međutim, već nekoliko godina Bosanska dolina piramida živi 365 dana u godini. Upravo ovaj period godine je i prilika za mirniju posjetu i obilazak tunela i parka, te uživanje u svim sadržajima koji se nude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.