V.D. DIREKTORA KCUS-A

Pilav: Pacijent će dobiti odmah termin, nema više preko štele

Liste čekanja se neće moći ovim smanjiti, ali ćemo pacijentima uštedjeti vrijeme, rekao je

Alen Pilav. Fena

S. S.

27.12.2023

V.d. dužnosti direktora KCUS-a Alen Pilav poručio je danas da će pacijenti odmah dobiti termin, da više neće biti naručivanja preko štele. Inače, danas je na KCUS-u održana konferencija za medije, gdje se govorilo o novim uslugama koje se mogu očekivati u ovoj ustanovi.

- Poboljšati uslugu pacijentima informatizacijom u Kantonu, olakšati pacijentima naručivanje na specijalističke i subspecijalističke preglede, nažalost liste čekanja se neće moći ovim smanjiti, ali ćemo pacijentima uštedjeti vrijeme - ističe Pilav.

Direktor ZZO-a Muamer Kosovac rekao je da mu je čast da prisustvuje ovom događaju i da su prije četiri mjeseca pokrenuli ove aktivnosti.

- Ovo je prva faza, riječ je o integrisanom sistemu, sve ustanove su obuhvaćene u Kantonu. Dugo godina je bilo pretpostavki da postoje nepravilnosti u sistemu naručivanja pacijenata, višestruki su benefiti koje nam ovo nosi. E-naručivanje će biti objavljeno i na web stranici Zavoda, šta sve obuhvata kada je riječ o naručivanju. Pojednostavit će rad i zdravstvenih ustanova - rekao je.

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS istakao je kako će sve što se bude moglo digitalizirati.

- Trudit ću se da sve uvežemo, otvorit ćemo javno liste uz zaštitu ličnih podataka, sve što se bude moglo digitalizirati, mi ćemo to učiniti, jer je to budućnost i to je nešto što se može kontrolisati i popravljati. Smanjit ćemo i liste čekanja, ne možemo ih ukinuti ali ćemo smanjiti, rad subotom i nedeljom, prekovremeni sati svugdje gdje su liste čekanja. Ugovarat ćemo i s privatnim ustanovama. Želimo reprezentativnu ustanovu, nadam se krajem naredne godine na ovoj istoj konferenciji da ćemo imati značajne rezultate - zaključio je Hasanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.