POTVRDA PREDSJEDNIŠTVA

Ovo su imena generala OSBiH: Donosimo biografije

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH imenovan je Gojko Knežević

Knežević, Ahmić, Čajić i Jović. Srna - OSBiH

27.11.2023

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo prijedlog Ministarstva odbrane BiH o imenovanju novih članova generalskog kora.

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH imenovan je Gojko Knežević, a evo ko se nalazi na spisku s imenima 13 generala:

Gojko Knežević

Gojko Knežević je imenovan za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH. Rođen je 20. avgusta 1962.godine u Kozarskoj Dubici. Prije funkcije na koju je imenovan danas bio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

General Knežević je Srednju vojnu školu završio 1982, a Vojnu akademiju 1989. godine. Godine 1999. završio je Komandno štabnu školu u Beogradu.

Školovanje je nastavio 2004. godine kada je završio Školu Nacionalne odbrane u Beogradu, dok je 2012, takođe u Beogradu završio Visoki studij bezbjednosti i odbrane. Poznaje engleski jezik, a iz oblasti odbrane i političko-vojnih oblasti završio je mnoštvo kurseva i seminara.

Knežević: Imenovan za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH. Srna

Mirsad Ahmić

Mirsad Ahmić je rođen 22. septembra 1970. godine u Doboju, oženjen je i otac dvoje djece. Završio je Vojnu akademiju u Mostaru, Vojnu akademiju RV i PVO Rajlovac, Fakultet odbrane i sigurnosti na FPN UNSA, Akademija OS Republike Turske, a postdiplomski studij je nastavio u Briselu. Njegov formacijski čin je brigadni general. Imenovan je za jednog od zamjenika za operacije, odnosno resurse.

Ahmić: Imenovan je za jednog od zamjenika za operacije. MO BiH

Tomo Kolenda

Tomo Kolenda je rođen 24. februara 1969. godine u Travniku. Završio je Časničku školu u Zagrebu, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, Sarajevo, dipl. politolog iz oblasti sigurnosti. Kolenda je imenovan za zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Kolenda: Komandant Komande za podršku. MO BiH

Jasmin Čajić

Jasmin Čajić je rođen 1971. godine u Jajcu. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka / Doktor nauka obrane i sigurnosti. Njegov formacijski čin je brigadir, a imenovan je zamjenika komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije.

Čajić: Imenovan je zamjenika komandanta Komande za podršku. MO BiH

Radovan Jović 

Radovan Jović rođen je 29. aprila 1965. godine u Maglaju. Završio je Visoki studij sigurnosti i obrane u Beogradu. Imenovan je za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse.

Jović: Imenovan je za zamjenika komandanta Komande za podršku. MO BiH

Slaven Blavicki

Slaven Blavicki je rođen 30. avgusta 1971. godine u Derventi. Magistar je struke iz oblasti nacionalne sigurnost. Imenovan je za je komandanta Četvrte pješadijske brigade. 

Blavicki: Imenovan je za je komandanta Četvrte pješadijske brigade. MO BiH

Milorad Krajšumović

Milorad Krajšumović je imenovan za komandanta Šeste pješadijske brigadu Oružanih snaga BiH. Bio je komandant Trećeg pješadijskog RS puka u Oružanim snagama BiH.

Krajšumović: Šesta pješadijska brigada. Facebook

Edin Fako

Edin Fako je imenovan za generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane. Javnosti je poznat i kao brigadir, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, i lični pomoćnik NZŠ OS BiH. 

Fako: Imenovan za generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu. LinkedIn

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.