UBISTVA, NESREĆE, PLJAČKE

Grad opasnog življenja: U Sarajevu eruptirao kriminal, a komesar se češlja

Iako je Sarajevo godinama bio relativno miran grad, posljednjih sedmica u glavnom gradu BiH došlo je do erupcije nasilja

Hajdarević: Postoji li. Avaz - Facebook

Danijal Hadzovic

15.11.2023

U Sarajevu se desilo novo stravično ubistvo. Emiru Maslan iz pištolja je ubio nevjenčani suprug Anel Bećirović, koji je već bio osuđivan za nasilje nad njom, no institucije su propustile da zaštite žrtvu. Ubistvo Maslan desilo se samo nekoliko dana nakon što je na Stupu u mafijaškom obračunu likvidiran Haris Osterdal (30).

Iako je Sarajevo godinama bilo relativno miran grad, posljednjih sedmica u glavnom gradu BiH došlo je do erupcije nasilja.

Niz nesreća

Slučajno ili ne, od imenovanja Fatmira Hajdarevića 9. marta 2023. za vršioca dužnosti policijskog komesara MUP-a KS umjesto Nusreta Selimovića, došlo je do naglog porasta broja krivičnih djela. Krenimo redom. Dana 19. marta opljačkan je “Bingo” na Ciglanama. Četiri dana poslije u Hadžićima automobil je udario dijete koje je zadobilo povrede opasne po život. Trinaestog aprila na Ciglanama je usred bijela dana opljačkana prodavnica uz prijetnju nožem. Šesnaestog aprila desio se težak udes na Malti, u kojem su povrijeđene voditeljica Lejla Šabić i bivša misica Amina Hasanbegović.

Bio je to samo početak niza teških saobraćajnih nesreća. Najteža nesreća uslijedit će 27. tog mjeseca, kada je 26-godišnji Armin Berberović, koji je vozio bez vozačke, na Marindvoru usmrtio dvije doktorice. Dana 22. jula u nesreći je poginuo motociklista, 17. avgusta jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći kod petlje Butile.

Dana 17. avgusta jedna osoba poginula je u saobraćajnoj nesreći kod petlje Butile, 12. oktobra pješaka kod Predsjedništva BiH udario je vozač koji ima blizu 14.000 KM neplaćenih kazni.

Pucnjave i ubistva

Dana 11. maja imamo pucnjavu na Sedreniku u kojoj je jedan muškarac ranjen, 13. maja pucnjavu na Koševu, opet s jednim ranjenim, pa se isti mjesec pucalo i u Velešićima, da bi 1. juna bila bačena bomba na Otesu, usljed čega je oštećeno šest vozila. Osam dana kasnije na području općine Novi Grad je ubijen 24-godišnjak. Dana 25. avgusta pijani vozač pokušao je automobilom pregaziti policajce nakon što su ga uhvatili u krađi drva. Šestog septembra pljačkaš je pucao u ''Konzumu'' na Kovačićima, a usljed nedostatka policije savladali su ga građani. Dana 19. septembra u pucnjavi na Baščaršiji ranjen je Mirza Hatić. Deset dana poslije vandali su oštetili spomenik na Kazanima, ispisali su sprejem „Živi Caco u nama“. Dana 27. oktobra u pucnjavi kod škole na Ilidži ranjena je jedna osoba.

A ovo su bili samo neki od upečatljivih slučajeva nesreća i zločina u posljednjim mjesecima. Osim toga, desio se još cijeli niz pucnjava, pljački, pljački uz upotrebu oružja, tuča, napada i nesreća u Sarajevu, srećom, s posljedicama blažim od smrtnih.

Uspavani MUP

MUP KS na sve ovo spava. Nakon pojačanog policijskog nadzora poslije ubistva dvije doktorice koje je trajalo nekoliko dana, policije na ulicama uglavnom više nema. Iz MUP-a KS povremeno šalju saopćenja, ali sa zakašnjenjem od po nekoliko sati. Za to vrijeme javnost se pita ima li MUP KS uopće komesara, s obzirom na to da se Fatmir Hajdarevića posljednji put pojavio upravo kada je Armin Berberović pregazio doktorice. Hajdarević niti je na terenu niti komentira, a očigledno ni ne radi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.