BIVŠI PREMIJER RS

Aleksandar Džombić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Teretilo ga se da je zloupotrijebio položaj pri dodjeli kredita Investiciono-razvojne banke RS od 19,4 miliona maraka firmi "Energoliniji"

Aleksandar Džombić. Birn

N. H.

27.10.2023

Aleksandar Džombić, bivši premijer RS, u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbe da je zloupotrijebio položaj pri dodjeli kredita Investiciono-razvojne banke RS (IRB RS) od 19,4 miliona maraka firmi "Energoliniji".

"Dobra namjera"

Presudu je izrekao sudija Dragan Uletilović, a u slučaju žalbe, mora ovu presudu potvrditi i drugostepeni sud. 

Uletilović je rekao da je Džombić novac dao firmi "iz dobre namjere", iako je bilo jasno da taj novac ne može vratiti. 

Republičko tužilaštvo je protiv Džombića optužnicu podiglo 31. decembra 2021. godine, a ona je izmijenjena po okončanju dokaznog postupka 17. oktobra ove godine. 

Sporni kredit

Džombića terete da je bio svjestan da sporni kredit od 19,4 miliona KM odobren "Energoliniji" neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Terete ga da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit "Energoliniji". 

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijela zahtjev za kredit od 19,4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Suđenje je počelo u banjalučkom Okružnom sudu 17. marta 2022. godine. Među saslušanim svjedocima tokom ovog procesa bili su predsjednik RS Milorad Dodik, trenutni član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te ministar energetike i rudarstva RS i lider Socijalističke partije Petar Đokić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.