VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit posjetio CIK: Testirao opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces

Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji, navode iz OHR-a

Šmit posjetio CIK. Twitter

H. J. I.

11.10.2023

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se danas sa članovima Centralne izborne komisije BiH te je između ostalog testirao i opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces. 

- Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji. Važno je i neophodno nastaviti rad na tehničkim i organizacionim poboljšanjima biračkog procesa kako bi se unaprijedilo povjerenje građana u izborni proces - naveli su na Twitteru OHR-a.

Podsjećamo, u CIK-u su počeli dani otvorenih vrata koji će trajati do 13. oktobra, a tokom kojih će biti predstavljene nove tehnologije u izbornom procesu.

Oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem ličnih karata, koji se vodi u IDDEEA-i.

Također, oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića te podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera CIK-

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.