AVAZOVIH 28 GODINA

Na današnji dan odštampan prvi broj našeg lista: Svjetionik istine i borbe za bolju BiH

Prvi broj izašao 2. oktobra 1995. u opkoljenom Sarajevu

Avaz Twist Tower. Avaz

E. D. A.

2.10.2023

Na današnji dan prije 28 godina odštampan je prvi broj „Dnevnog avaza“, koji već decenijama drži primat najutjecajnijeg i najčitanijeg bosanskohercegovačkog lista. U Sarajevu, gradu pod opsadom, 2. oktobra 1995. godine, odštampan je prvi broj dnevnog lista „Dnevni avaz“, a za sve je zaslužan utemeljitelj i osnivač Fahrudin Radončić. Primjerci prvog „Avaza“ izašli su iz štamparije koja je bila u podrumu zgrade i višestruko je granatirana tokom opsade.

U najtežim danima za našu zemlju, kasnije prateći sve promjene, transformacije i razvoj slobodne i suverene Bosne i Hercegovine, u proteklih 28 godina naši novinari su stvarali i pisali i pri tome uvijek bili na strani temeljnih vrijednosti i principa, na strani demokratije, pravde i poštivanja ljudskih prava, s bosanskohercegovačkim čovjekom u fokusu. Bili smo uz one kojima je teško, koji su ostavljeni, kojima je trebala podrška. Uprkos brojnim pritiscima u proteklim godinama, bili smo i ostali svjetionik istine i niko nas nije mogao, niti će moći, skrenuti s puta koji smo izabrali – za bolju, ljepšu i sigurniju državu za sve njene građane.

Najčitaniji list

Naši čitaoci to su prepoznali, zbog čega smo u samom vrhu liste najčitanijih medija, ne samo u BiH već i u regionu. Svakog jutra širom BiH na kioske stiže “Dnevni avaz”. Za to se, iz dana u dan, pobrinu novinari, urednici, operateri, dizajneri, naši uporni i strpljivi vozači, distributeri i kolporteri, da građanima predaju u ruke svježe, tačne, zanimljive i važne informacije iz zemlje i svijeta.

Kao i svake godine do sada, a povodom godišnjice našeg lista, tradicionalno je održana svečana sjednica Uredničkog kolegija, na kojoj su dodijeljena priznanja najboljem uredniku, novinarima, kao i specijalna priznanja.

Ema Maslo proglašena je za urednicu godine zbog svog predanog angažmana, zalaganja i truda, a što je dokazala radeći u skoro svim rubrikama našeg lista. S velikim iskustvom, svježim idejama i pozitivnom energijom, obogatila je naš kolektiv. Rođena je 30. oktobra 1985. godine, a od početka novinarske karijere, nakon što je završila žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, od 2. avgusta 2012. godine dio je „Dnevnog avaza“.

Maslo: Najbolja urednica. Avaz

U našem mediju obnašala je važne pozicije, pa je tako bila i urednica Sarajevske hronike, Dopisničke mreže, Biznisa, Unutrašnjopolitičke rubrike, kao i portala Avaz.ba, a od jula ove godine je glavna i odgovorna urednica „Dnevnog avaza“.

Novinar godine je Evelin Trako, koji je član „Avaza“ od 2. avgusta 2012., a proteklih godina dao je neke nove vrijednosti u razvoju i radu redakcije i našeg kolektiva. Rođen je 1988. godine. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je na Odsjeku za književnost naroda BiH. Na samom početku karijere iskazao se u „Avazovim“ rubrikama Jet-set i Kultura, a nakon toga i u Unutrašnjopolitičkoj rubrici. Ono što ga krasi su njegov izuzetan rad na terenu, zanimljive reportaže i izvještavanje s lica mjesta, a mnogo puta do sada pokazao je da je neprikosnoven u tom segmentu. 

Trako: Novinar godine. Avaz

Prethodnih nekoliko godina doprinio je i ubrzanom rastu i razvoju portala Avaz.ba obnašajući funkciju urednika. Trako je svojim radom od prvog dana pokazao da je dosljedan primjer „Avazove“ škole novinarstva, zbog čega je i dobio nekoliko priznanja.

Zanimljivi izvještaji

Za mladog novinara izabran je Nermin Hasanović, koji se iskazao aktivnim i zanimljivim izvještavanjem u sportskoj rubrici te, zahvaljujući želji i volji da upija znanje starijih kolega, jedan je od mladih novinara koji su pokazali najbrži napredak, zbog čega je i dobio ovo značajno priznanje, koje bi ga trebalo motivirati da u narednim godinama postane jedan od vodećih novinara u ovoj oblasti u BiH. 

Hasanović: Najbolji mladi novinar. Avaz

Rođen je 17. aprila 1998. godine u Sarajevu. Prošle godine završio je Fakultet političkih nauka, smjer Žurnalistika, na kojem je dobio diplomu bachelora komunikologije 2022. godine. Od januara ove godine član je „Avazove“ porodice.

Specijalna priznanja

Specijalna priznanja ove godine pripala su Miralemu Aščiću, Nermi Ajnadžić i Larisi Sarajlić-Ramović.

Miralem Aščić dobio je ovo priznanje od našeg kolektiva zbog predanog rada na tome da „Avaz“ uvijek prvi ima tačne i provjerene informacije, velikog uspjeha u istraživačkom novinarstvu, te nesebičnog zalaganja i angažmana dok je obnašao funkciju glavnog i odgovornog urednika „Dnevnog avaza“. Rođen je 27. marta 1983. godine. 

Aščić: Najtačnije informacije. Avaz

Član je našeg kolektiva od 2011. godine i radio je na svim odgovornim pozicijama, a dobitnik je i nekoliko priznanja za svoj uspješan rad.

Nerma Ajnadžić je već sedam godina članica „Avazove“ porodice, a od prvog dana iskazala je ogroman novinarski talent. Rođena je 29. aprila 1992., a nakon što je diplomirala komunikologiju na Fakultetu političkih nauka, postala je član „Dnevnog avaza“. 

Ajnadžić: Svjetski ekskluzivi. Avaz

Radila je u nekoliko rubrika u našem listu i na portalu Avaz.ba, a trenutno obnaša funkciju urednice Deska. Specijalno priznanje dodijeljeno joj je i zbog niza svjetskih ekskluziva s holivudskim zvijezdama.

Larisa Sarajlić-Ramović, urednica Jet-seta i priloga „TV Extra“, u „Dnevnom avazu“ je više od 20 godina. Sve to vrijeme prati dešavanja na muzičkoj i kulturnoj sceni te je uradila brojne ekskluzivne intervjue sa svim značajnim ličnostima iz tih oblasti. 

Sarajlić-Ramović: Predan rad. Avaz

Posebno je ističe predan rad s mlađim kolegama. Diplomirala je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.