SMANJITI NAMETE

Poslodavci pozdravljaju najavu premijera Nikšića: Setom zakona rasteretiti privredu

Nije prihvatljivo da, pored doprinosa od 41,5 posto i više od 3.200 parafiskalnih nameta, poslodavci sami podnesu ovaj teret, kazao je Nenadić

Radnici godinama očekuju veća primanja. Avaz

Alen Bajramovic

20.9.2023

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravljaju izjavu premijera Nermina Nikšića za “Avaz” da se smanjenjem doprinosa mogu stvoriti pretpostavke za rast plaća i poboljšanje statusa radnika.

Svi idu

Direktor Udruženja Mario Nenadić kaže za “Avaz” da poslodavci upravo očekuju da se usvajanjem seta reformskih zakona i smanjenjem nameta privredi osigura rast plaća radnika.

- Nema logike i nije prihvatljivo da, pored doprinosa od 41,5 posto, velikih poreskih opterećenja i više od 3.200 parafiskalnih nameta, poslodavci sami podnesu ovaj teret. To nije moguće, privreda se na taj način neće razvijati, radnicima će plaće stagnirati i napuštat će BiH. Imamo nerazvijen sistem uvoza radne snage, nekonkurentni smo u pogledu izvoza i mi stvarno očekujemo da će Vlada FBiH što prije zakazati sastanak i predstaviti svoje ideje - kaže Nenadić. 

Iz Vlade FBiH ne žele saopćiti detalje dok svi prijedlozi ne budu finalizirani. Detalje o tekstu Zakona o minimalnoj plaći u FBiH i drugim aktima koji su u pripremi nemaju ni u Udruženju poslodavaca.

Konačno rješenje

Nenadić podsjeća da poslodavci već sedam godina očekuju propise koji bi smanjili opterećenje privrede i očekuju da konačna rješenja brzo budu usaglašena u trokutu Vlada FBiH – sindikat – poslodavci.

Nenadić: Vlada nas mora zvati. Facebook

- Usvajanje seta reformskih zakona trebao bi biti samo jedan zamajac, a potreban nam je širi kišobran pod kojim bi se osigurali razvoj, prije svega, malih i srednjih preduzeća i zadržavanje radnika u BiH. Zato ne mislimo da će Vlada FBiH ići samo sa Zakonom o minimalnoj plati, od kojeg većina radnika ne bi ni imala koristi. Insistiramo na usaglašenim rješenjima koja bi vodila do povećanja svih plata - ističe Nenadić.

Set reformskih rješenja

- Bez seta reformskih rješenja, prema procjenama s terena, došlo bi do gašenja većeg broja radnih mjesta, jer poslodavci s ovim opterećenjima ne bi bili u prilici podići ni minimalne, a kamoli sve druge plate - ističe Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.