DRŽAVNI MINISTAR

Hurtić osudio govor fra Mate Vincetića

Hurtić ističe da rasizmu u Bosni i Hercegovini nipošto nema mjesta

Sevlid Hurtić. Fena

FENA

25.8.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas je najoštrije osudio govor fra Mate Vincetića, župnog vikara, koji je nedavno u jednoj od svojih propovijedi vrijeđao migrante, tražeći od njih da se odreknu svoje vjere kako bi dobili hranu.

Hurtić ističe da rasizmu u Bosni i Hercegovini nipošto nema mjesta, posebno ako se zna da je i veliki broj naših građana usljed ratnih dešavanja morao napustiti svoju domovinu i ići trbuhom za kruhom u druge zemlje.

"Opasno tlo za raspirivanje mržnje"

- Teške i uvredljive riječi izgovorene iza oltara ovog vjerskog namještenika, odražavaju netrpeljivost i vrlo su opasno tlo za raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem. A znamo da naša zemlja obiluje upravo time, različitošću kojom se ponosi i po čemu je prepoznatljiva u svijetu - rekao je Hurtić.

Podržao je izvinjenje fra Mate Vincetića i dodao da njegove riječi ne izražavaju stav franjevačke zajednice u BiH, a ni bilo gdje drugdje u svijetu.

Hurtić je podsjetio da je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja garantuje očuvanje i ostvarenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, a članom 14 predviđa “uživanje prava i sloboda koja su priznata Konvencijom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili druga okolnost”, inkorporisana u Ustav BiH čime je osigurana direktna primjena predmetne konvencije u bh. pravnom sistemu kojoj je na taj način dat prioritet nad domaćom legislativom.

Poštivanje ljudskih prava

- Dakle, rasna diskriminacija, kao i drugi oblici diskriminacije, direktno se zabranjuje Ustavom BiH i ustavima entiteta i Statutom Brčko distrikta BiH i inkriminisana je kroz nekoliko obilježja krivičnih djela u okviru krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta, što jasno izražava opredijeljenje vlasti u Bosni i Hercegovini za poštivanje ljudskih prava svih građana koji u njoj žive, kao i stalno nastanjenih stranaca ili stranaca kojim je odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine uz uvažavanje principa raciprociteta i borbe protiv ksenofobije - naveo je Hurtić.

Precizirao je da su opšti principi Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije ugrađeni u: Zakon o zabrani diskriminacije koji je utemeljen i koncipiran na evropskim standardima, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, te Zakon o kretanju i boravku stranaca i Zakon o imigraciji i azilu.

- Poveljom Ujedinjenih nacija uspostavljen je koncept jednakosti svih ljudskih bića koji je postao temelj duha svih međunarodnih i evropskih instrumenata za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Također, Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH garantuje se svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere u skladu sa Ustavom BiH i zabranjuje se svaka diskriminacija koja je zasnovana na vjeri ili uvjerenju, kao omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere - poručio je Hurtić, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.