1.336 DANA OPSADE

Goraždani traže pomoć UN-a, zatražena ostavka glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Pozivamo sve probosanske stranke, vlast i opoziciju, da osiguraju podršku formiranju međunarodne komisije, naveli su

Sa današnjih protesta. M. Hadžić

Alen Bajramovic

14.8.2023

Zaustavljanje svih procedura u vezi s posljednjom optužnicom protiv 13 pripadnika ARBiH iz Goražda, te formiranje Međunarodne komisije od OSCE-a i Međunarodnog rezidualnog mehanizma, prvi je zahtjev s današnjih protesta Fondacije „Istina za Goražde“ i Koordinacije boračkih udruženja BPK Goražde. Protestima je prisustvovalo nekoliko stotina građana koji su sve nadležne institucije u BiH pitali zašto ni 28 godina od završetka rata niko nije odgovarao za ratne zločine nad civilima Goražda, grada koji je u potpunom okruženju proveo 1.336 dana.

Formiranje međunarodne komisije

- Tražimo da međunarodna komisija objektivno provede istragu i utvrdi šta se dešavalo na ovim područjima – u Goraždu, Foči, Čajniču i Višegradu, koristeći haško naslijeđe, naslijeđe suda UN-a, koje Tužilaštvo BiH želi da izbriše. Pozivamo OSCE, EU, OHR i SAD da hitno pokrenu formiranje međunarodne komisije, te da ne budu taoci ruske politike koja, uslovljavanjem budžeta OSCE-a, već dvije godine želi ugasiti OSCE u BiH i na Balkanu – navodi se u zahtjevima.

Od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH zatraženo je da hitno zatraže izvještaj od Tužilaštva BiH šta je urađeno po Aneksu B Revidirane strategije u vezi s više od 300 predmeta koje je Tužilaštvu BIH dostavilo Tužilaštvo iz Haga, a koji godinama stoje u ladicama ili su tajno okočani bez istraga i u saradnji s tužilaštvima iz RS.

- Pozivamo sve probosanske stranke, vlast i opoziciju, da osiguraju podršku formiranju međunarodne komisije i zaustavljanju podizanja i potvrđivanja optužnica do okončanja njenog rada. Zahtijevamo da izdjejstvuju izvještaj po revidiranoj strategiji, kojoj ove godine ističe rok. Tražimo od VSTV-a da podrži naše zahtjeve i pozivamo predsjednika Halila Lagumdžiju da osigura da se zaustave sve procedure podizanja ili potvrđivanja optužnica dok međunarodna komisija ne sačini izvještaj – navodi se u zahtjevima.

Pismo generalnom sekretaru UN-a

Najavljeno je upućivanje pisma generalnom sekretaru UN-a u kojem će ga informirati da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH, čije osnivanje je pokrenuo, podržao i finansirao UN, izdali ideju sadržanu u rezolucijama UN-a.

- Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za opsadu Goražda, koje je bilo zaštićena zona UN-a, Tužilaštvo i Sud BiH optužuju i presuđuju one koji su bili u zaštićenim zonama UN-a. Ovim što radi Tužilaštvo BiH udaren je direktan šamar UN-u i tražit ćemo od UN-a da svojim rezolucijama zaustavi i spriječi ovakav civilizacijski apsurd, da nas zaštiti od Tužilaštva BiH koje legalizira strateške političke ciljeve srpskih snaga iz 1992. godine. Tražit ćemo od EU da odmah zaustavi finansiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tražimo od predsjednika Suda BiH da osigura zakonitost rada i osujeti svaku politizaciju rada Suda BiH. Tražimo ostavku glavnog tužioca Tužilaštva BiH (Milanko Kajganić, op.a.), jer je zloupotrijebio svoj položaj i prekršio zakonski okvir, najavljujući još prije nekoliko mjeseci optužnicu za branitelje Goražda, kada se na RTRS hvalio optužnicama u pripremi za koje je istraga još trajala, a svjedoci se saslušavali. Kako je prije okončanja istrage on znao kako će se istraga završiti? – istaknuto je tokom protesta u Goraždu, organiziranih nakon posljednje optužnice protiv 13 branitelja Goražda, zbog konstantnog procesuiranja pripadnika ARBiH a bez ijedne optužnice protiv pripadnika VRS koja je tokom cijelog rata Goražde držala u blokadi a njegove stanovnike svakodnevno ubijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.