PREMIJER RS

Višković: Nikada nećemo odustati od "Buk Bijele"

To je naš projekat, to je naše pravo koje nama pripada i nema nikoga u BiH ko nam to može osporiti, naglasio je Višković

Radovan Višković. Twitter

H. J. I.

31.7.2023

Premijer RS Radovan Višković izjavio je danas da manji bh. entitet nikada neće odustati od projekta izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" jer je to strateški cilj RS uprkos osporavanjima iz Federacije BiH. 

- To je naš projekat, to je naše pravo koje nama pripada i nema nikoga u BiH ko nam to može osporiti – naglasio je Višković.

Velike investicije

Premijer je naveo da su za RS veoma značajni hidropotencijali, zbog toga što u ovom trenutku postoje velike investicije u ovoj oblasti.

– Što u fazi pripreme, izdatih koncesija i fazi izgradnje imamo više od 1.000 megavata vjetra i sunca, a da bi vjetar i sunce funkcionisali u punom kapacitetu morate imati i hidropotencijal, koji će balansirati tu energiju – rekao je Višković novinarima nakon svečanog početka izgradnje hidroelektrane “Mrsovo” u Rudom.

On je podsjetio da sve više privrednika u RS i onih koji ovdje grade traže da im se obezbijedi električna energija iz obnovljivih izvora, jer im je to obaveza i jedan od uslova da svoje proizvode plasiraju na evropsko i svjetsko tržište.

– Mi u RS činimo sve da obezbijedimo dovoljne količine zelene energije i to i danas u Rudom radimo – istakao je Višković i dodao da će HE “Mrsovo” svojim benefitima Rudo u narednom periodu svrstati u red srednje razvijenih opština.

"Opstrukcije iz FBiH"

Višković je podsjetio da je u energetskom sektoru posljednja velika investicija bila 1985. godine u Višegradu, te da je Vlada RS napravila novi strateški cilj vezan za prioritete u čemu je, kao motor razvoja RS, prepoznata energetika.

Govoreći o "opstrukcijama iz FBiH vezanim za gradnju hidroelektrana u RS", Višković je naveo da nema ništa protiv izgradnje sličnih objekata u drugom entitetu.

– Nemam ništa protiv da oni grade na Neretvi, u Tuzli "Blok sedam" i šta god oni smatraju da je za njih interesantno, ali mi ćemo graditi "Buk Bijela" i "Paunce" i tu nema dileme – naglasio je premijer i dodao da je bolja politika uvažavanja od politike ucjenjivanja i osporavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.