IZUZETAN USPJEH

Vuk Janković, matematički genijalac iz Trebinja: Medalja iz Japana rezultat je truda, manje talenta

Ne bih za sebe rekao da sam fenomen

Jeremić: Osvojio bronzu u jakoj konkurenciji. Facebok

P. Mu.

24.7.2023

Tim BiH je na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu postigao izuzetan uspjeh osvojivši jednu srebrenu medalju, četiri bronzane medalje te jednu počasnu pohvalu. Našu zemlju predstavljali su Vuk Janković, Andrej Krčmar, Benjamin Mujkić, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Harun Alibegović.

O velikom uspjehu u Japanu razgovarali smo s 15-godišnjim Trebinjcem Vukom Jankovićem, koji je osvojio bronzanu medalju.

Zlatni sjaj

Vuk je ovaj uspjeh postigao među više od 600 matematičara iz 112 zemalja svijeta uzrasta do 20 godina.

- Iza ovog rezultata stoji bezbroj časova rada. Za mene je uspjeh bio i plasman na Olimpijadu, ostalo je bilo uživanje. Od mogućih 42 osvojio sam 23 poena i za mene ova bronza sija zlatnim sjajem - kazao nam je Janković.

Kako je rekao, Olimpijada u Japanu okupila je do sada najveći broj učesnika, a manje od polovine osvojilo je neku od medalja.

- Na Olimpijadi pravo učešća imaju svi učenici škola iz čitavog svijeta, a koji su mlađi od 20 godina. Dosta njih ima već iskustva, ali s tim morate da se pomirite ako želite da pobijedite, odnosno da napravite uspjeh - istakao je ovaj 15-godišnjak.

Omiljena oblast

On je matematiku zavolio prije polaska u osnovnu školu, a kasnije mu je postala preokupacija koju rado podijeli s drugovima.

- Veoma teško je izabrati koja mi je oblast omiljena, ali uživam u radu zadataka iz teorije brojeva i iz geometrije. Ne bih za sebe rekao da sam fenomen, ali zahvaljujući ljubavi prema matematici, trudu i radu, a možda i prirodnoj nadarenosti, uspjeh nije izostao - zaključio je Janković.

Najbolji rezultat

Vuk je bio dio olimpijskog matematičkog tima BiH, u kojem je bilo i pet srednjoškolaca. Srebro je pripalo Andreju Krčmaru, učeniku prvog razreda srednje škole, koji je ostvario najbolji individualni rezultat učenika iz BiH još od 2014. godine. Bronzane medalje, pored Vuka Jankovića, osvojili su i Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu dobio Harun Alibegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.