SARAJEVO

Predstavnici CIK-a Ukrajine i Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske u studijskoj posjeti CIK-u BiH

Posjeta će trajati tri dana

Posjeta će trajati tri dana. CIK BiH

H. J. I.

27.6.2023

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je domaćin trodnevne studijske posjete Bosni i Hercegovini predstavnika Centralne izborne komisije Ukrajine i Ministarstva inostranih poslova Ukrajine. 

U studijskoj posjeti učestvuju i predstavnici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. Sastancima će se online pridružiti i predstavnici Parlamenta Ukrajine, odnosno parlamentarnog Odbora za državnu vlast, lokalnu samoupravu, regionalni i urbani razvoj, tako da je sama studijska posjeta organizirana u hibridnom formatu (uživo i online).

Podrška za poslijeratne izbore

U kontekstu oružane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i njenih posljedica, Vijeće Evrope provodi projekt izborne saradnje o temi „Podrška demokratskim poslijeratnim izborima u Ukrajini”. Ovaj projekt je dio Akcijskog plana Vijeća Evrope za Ukrajinu 2023. – 2026. „Otpornost, oporavak i rekonstrukcija“. U okviru Projekta, Vijeće Evrope pruža podršku ukrajinskim vlastima i civilnom društvu za poslijeratne izbore koji će se održati u skladu s evropskim izbornim standardima, uz propisno osiguranje izbornih prava ukrajinskih građana unutar i izvan Ukrajine.

Glavna svrha studijske posjete je dublje proučavanje iskustva Bosne i Hercegovine o organizaciji i provedbi prvih poslijeratnih izbora 1996. godine, kao i uspostava sadašnjeg pravnog okvira i prakse provođenja izbora koja bi mogla biti korisna za razradu rješenja za ratne izazove u izbornom području s kojima se ukrajinske vlasti suočavaju i s kojima će se suočiti.

Trilateralni sastanak

Trećeg dana posjete u četvrtak, 29. juna 2023. godine,  predviđen je i trilateralni sastanak predstavnika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske i Centralne izborne komisije Ukrajine, kako bi razgovarali o različitim perspektivama u vezi s organizacijom i provedbom prvih poslijeratnih izbora u Ukrajini, te mogućoj saradnju o tom pitanju.

Istog dana bit će razmatran nacrt teksta Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, saopćili su iz CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.