MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić u Makedoniji: Pitanje migracija je zajednička odgovornost svih država Zapadnog Balkana i EU

U narednom periodu se moraju preduzeti sve neophodne mjere na efikasnijem sprečavanju nezakonitih migracija, rekao je Nešić

Sa foruma u Makedoniji. Ministarstvo sigurnosti u BiH

A. O.

15.6.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić učestvuje na Prespa forumu u Makedoniji. Na ovom skupu na visokom nivou ove godine se diskutuje o jačanju saradnje i EU integracijama zemalja Zapadnog Balkana te rješenjima za sigurnosne i ekonomske izazove.

Ministar Nešić obratio se na sesiji posvećenoj upravljanju migracijama u EU i na zapadnom Balkanu.

Istaknuto je da trendovi u cijeloj regiji pokazuju da je broj migranata na balkanskoj ruti povećan u 2023. godini. Bilježi se povećanje i broja migranata koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu a koji koriste teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

- U narednom periodu se moraju preduzeti sve neophodne mjere na efikasnijem sprečavanju nezakonitih migracija na izvorištu, efikasnijoj kontroli državne granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom s ciljem sprečavanja ulaska nezakonitih migranata, odnosno s Republikom Hrvatskom prilikom njihovog izlaska iz Bosne i Hercegovine - kazao je Nešić.

Dodao je da je BiH intenzivirala procese povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja i da je o tom pitanju lider u regionu.

Međuinstitucionalna saradnja na svim nivoima vlasti, partnerstvo na regionalnom i međunarodnom nivou ostaju u vrhu prioriteta kada je riječ o strateškom planiranju u oblasti migracija i azila.

- Pitanje migracija je zajednička odgovornost svih država Zapadnog Balkana i država Evropske unije, te nas isto navodi na kontinuirano unapređenje postojeće saradnje i solidarnosti, a sve s ciljem pravovremenog odgovora na potencijalno nove migracione pritiske - kazao je Nešić.

Posebno je istakao da je odnos prema migrantskoj krizi još jedan u nizu dokaza da Zapadni Balkan pripada modernoj Evropi i da zemlje regiona zaslužuju da što prije dobiju status članova EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.