POPLAVE

USK: Sve nadležne službe i spasilački timovi danonoćno na terenu

Moram zahvaliti apsolutno svima koji su angažirani na spašavanju, dostavljanju hrane, pitke vode, kazao je Ružnić

Sa lica mjesta. Fena

FENA

17.5.2023

Pripadnici Službe civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK), gradskih i općinskih službi, članovi spasilačkih timova, rafteri, kajakaši i ronioci danonoćno su na terenu i pokušavaju pomoći građanima u poplavljenim područjima. Nemjerljiv je doprinos pripadnika vatrogasnih jedinica i policijskih službenika, za koje također već treći dan nema predaha.

- Moram zahvaliti apsolutno svima koji su angažirani na spašavanju, dostavljanju hrane, pitke vode i ostalih potrepština. Prilikom obilaska ugroženih područja, uvjerio sam se da svi oni daju i više od maksimuma kako bi zaštitili prvenstveno živote i imovinu naših sugrađana, naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Nekoliko intervencija

Tim za djelovanje na vodi i pod vodom Službe civilne zaštite Grada Bihaća imao je nekoliko intervencija, odnosno evukacija građana koji su ostali u odsječenim područjima, što je danas istakao i bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić.

Članovi i volonteri Crvenog križa Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća također su konstantno na terenu. Posebno su angažirani na dostavljanju pitke vode i hrane, a od početka maksimalno sarađuju i na raspolaganju su spasilačkim timovima.

- Između ostalog, mještanima Kulen Vakufa i Klise do koje je odsječena putna komunikacija, dostavljamo tople obroke, konzerviranu hranu, pitku vodu, kabanice, čizme i ostale potrepštine.Posjetili smo i Centar za nezbrinutu djecu "Duga", te uposlenicima osigurali čizme, kabanice i druge neophodnosti usljed aktuelnih vremenskih neprilika - saopćeno je iz Crvenog križa Grada Bihaća.

Predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić naglasio je kako je Federalna organizacija osigurala i dopremila izuzetno značajne kontingente pomoći ugroženom stanovništvu.

Ekipe na terenu 

Ističe se i angažman članova Organizacije SOS Bihać, koji su pomagali skoro na svim rizičnim tačkama, gradnji privremenih nasipa, ali i dostavljali pomoć.

- Ekipe su skoro svaku minutu na terenu, pokušavamo pomoći u okviru naših mogućnosti. Moram spomenuti pomoć, podršku i saradnju velikog broja građana Bihaća, riječi su Zlatana Kovačevića iz Organizacije SOS Bihać.

Uposlenici javnih komunalnih preduzeća u svim općinama i gradovima pripremili su hiljade vreća s pijeskom, a iz Javnog komunalnog preduzeća Komrad Bihać istaknuta je značajna pomoć građana, lovačkih udruženja, preduzeća i drugih.

Pomoć uposlenicima 

- Priskočili su nam u pomoć, kada su naši uposlenici bili već na izmaku snaga, s obzirom na to da su u tri dana samo pripremili hiljade vreća sa pijeskom. Svi naši ljudi i mehanizacija maksimalno su angažirani na terenu od prvog momenta, kazao je direktor JKP Komrad Bihać Mehura Selimović.

Također, neki ugostitelji i prijevoznici su se solidarisali na način da su omogućili besplatnu hranu i piće, te dostavu do ugroženih područja, odnosno prijevoz osoba i imovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.