MINISTAR ODBRANE BIH

Helez primio ambasadora Države Katar u BiH: Razgovarali o saradnji

U razgovoru su pozitivno ocjenjena dosadašnja zajednička iskustva

Sa današnjeg susreta. MO BiH

A. O.

16.5.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio ambasadora Države Katar u BiH Nj.E. Sultana Bin Alija Al-Katera (Al-Khatera).

Razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja bilateralne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dvije zemlje, te konstatirano da postoje zajednička stajališta i obostrani interes za uspostavljanje te saradnje, u cilju razvoja sveukupnih prijateljskih odnosa.

Naoružanje i streljivo

Ministar Helez je istaknuo važnost činjenice da je već iskazana spremnost da Država Katar podrži programe i planove koji bi kroz materijalne donacije doprinijeli povećanju opće sigurnosti u BiH.

To se posebno odnosi na riješavanje viškova naoružanja i streljiva, povećanje sigurnosti vojnih skladišta, kao i za mogućnost potpore Katara donacijama za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Helez je naglasio da su članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji prioritet za BiH, ali da je u interesu BiH da razvija saradnju i sa zemljama Zaljeva. Istaknuo je kako vjeruje da će sadašnje Vijeće ministara BiH poduzeti korake u tom smijeru, uključujući i finaliziranje postupka za potpisivanje sporazuma o suradnji na području odbrane.

U razgovoru su pozitivno ocjenjena dosadašnja zajednička iskustva, kada je visoka delegacija MO i OS BiH u dva navrata na poziv katarskog emira učestvovala na Međunarodnoj vojno-pomorskoj izložbi DIMDEX u Dohi, dok su u Centru za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC) OS BiH do sada ukupno 32 pripadnika MO i OS Države Katar učestvovala na različitim tečajevima. Također, zamjenik premijera i državni ministar odbrane Države Katar tokom 2018. godine je bio u službenoj posjeti BiH.

Napredak odnosa

Ambasador Al-Katera je naglasio želju da se stvore okolnosti i da časnici OS BiH odlaze na tečajeve u Katar. Konstatirao je kako politički odnosi BiH i Katara čvrsto napreduju te izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti i okolnosti koje će omogućiti veće katarske investicije u BiH.

Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba sa ostalim saradnicima.                                                                                           

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.