DO 29. JUNA

Počela "Merhametova" akcija "Kurbani u BiH, Mekki i Australiji"

Ovom akcijom "Merhamet" pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja...

"Merhamet" će nabavljati domaće kurbane. Printscreen

N. Aj.

15.5.2023

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" počelo je s akcijom “Kurban 2023./1444.”. "Merhamet" će kurbane nabavljati u Bosni i Hercegovini, Meki (Saudijska Arabija) i Australiji.

U okviru akcije “Bosanski kurban”, koja traje do 29. juna ove godine, HO “Merhamet” MDD će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

Kvalitetni obroci

- Na ovaj način, "Merhamet" obezbjeđuje meso za svojih 45 javnih kuhinja u BiH i njihovih punktova širom BiH, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 socijalno ugroženih građana. Zahvaljujući upravo akciji "Kurban", naši korisnici širom BiH imaju obilne i kvalitetne obroke s mesom tokom cijele godine. Istovremeno, ovom akcijom "Merhamet" pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se građanima BiH i našoj dijaspori za povjerenje koje godinama ukazuju "Merhametu" i na taj način pomažu socijalno najugroženije osobe i porodice u BiH - kazao je predsjednik HO "Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, donacija za domaći kurban iznosi 430 KM, a "Merhamet", onima koji to žele, nudi mogućnost prisustvovanja klanju kurbana.

Vrbanjac dodaje da će "Merhamet" do 27. juna primati i donacije za nabavku kurbana iz Meke i Australije.

- Žrtvovanje kurbana u Meki "Merhamet" organizuje već četvrtu godinu zaredom, a u Australiji duže od dvije decenije. Akciju "Kurbani u Mekki i Australiji" provodi "Merhamet" Švedske, a u njoj učestvuje i HO "Merhamet" MDD sa svojim organizacionim jedinicama širom BiH. Žrtvovanje kurbana se obavlja u najsvetijem gradu muslimana Meki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim propisima. Na ovaj način, "Merhamet" pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima, u Africi i Aziji - naglasio je Vrbanjac.

300 KM donacija

Donacija za kurban iz Meke i Australije iznosi 300 KM.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima “Merhameta”, u sjedištu Društva u Sarajevu (Bistrik 2). Mogu se uplatiti u BiH i u inozemstvu i putem žiroračuna, prema instrukcijama koje građani mogu naći na “Merhametovoj” web stranici "merhamet.ba" i na facebook stranici https://www.facebook.com/homerhametmd - saopćeno je iz "Merhameta". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.