PUT KREATIVNOSTI

Mina Ibrahimović iz Tešnja pravi čudesne predmete: Medicinska sestra u svijetu dekupaž mašte

Broj bajramskih narudžbi premašio je sva moja očekivanja

Ibrahimović: Počela sam iz hobija. PR

25.4.2023

Mina Ibrahimović iz Tešnja (38), po zanimanju medicinska sestra, spletom okolnosti nikada nije radila u struci. Život ju je odveo na put kreativnosti na kojem se, sudeći prema interesu za njene radove, odlično snašla.

Skup hobi  

- Ideja mi je sinula sasvim slučajno. Na internetu sam vidjela predmete ukrašene dekupaž tehnikom i to me jako zainteresiralo. Dekupaž je sam po sebi, za one koji ne znaju, tehnika isijecanja salvetica, rižinog papira, pelir papira. Prvi predmet koji sam ukrasila je bila mala kutija za nakit i tako se rodila velika ljubav prema dekupažu - rekla nam je Ibrahimović.


Jedan od Mininih radova. PR

Je li to danas Vaš hobi ili posao?

- Počela sam iz hobija i na to prvenstveno gledam tako. Da bi nastao jedan proizvod, treba uložiti puno materijala koji zaista nije jeftin pa se može reći i da je to skup hobi. Ulažem puno vremena, truda i ljubavi u njega. Svoje rukotvorine prodajem na preporuku prijatelja i putem Facebooka. Naravno, kada se spoje ljubav prema onome što radimo i zarada, onda je to najbolja kombinacija.

Unikatan proizvod

Šta Vam ljudi najčešće traže te jeste li imali dosad nekih neobičnih zahtjeva?

- Ručni rad je poklon za svaku priliku, da obradujemo naše drage osobe, ali i sebe, naravno. Pa bilo ih je, radila sam tacne s posvetama za učiteljice, što je baš lijepa uspomena, zatim za firme s njihovim logom. Jedan gospodin je imao želju da uradim tacnu sa slikom njegovog limenog ljubimca, koju sam napravila. Mogućnosti u izradi su zaista velike i drago mi je kada dobijem zahtjev od kupca koji ispunim, jer kupci dobiju unikatan i originalan proizvod.

Koliki je interes bio u ovom mjesecu i pred blagdan Bajram?

- U februaru sam počela s izradom narudžbi za 8. mart i njih je bio baš fin broj. Zatim je nastupio mjesec ramazan, pripremani su iftari za drage insane, naravno, u goste se ne ide praznih ruku, svi volimo pokloniti nešto od srca. Svakodnevno je bilo potražnje, upita da li imam na stanju nešto od proizvoda. Broj bajramskih narudžbi premašio je sva moja očekivanja, morala sam uključiti ukućane da mi pomognu, inače ne bih stigla završiti.

Nedostaje materijala

Šta Vam najteže pada u radu?

- Na tržištu je velika potražnja za MDF materijalom, tako da se desi da dobavljač zbog velikog broja narudžbi ne može isporučiti repromaterijal na vrijeme. Tada mi se nakupi puno narudžbi, nakon što materijal stigne, moram ubrzati proces izrade, da bih ispoštovala dogovor prema kupcu. To zna biti stresno, ali uz dobru organizaciju, sve se riješi. Hvala mojim kupcima koji imaju razumijevanja pa im nije problem ako se desi da narudžba malo kasni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.