REISU-L-ULEMA IZ U BIH

"Avazov" vremeplov: Šta je reis Kavazović poručio za Ramazanski bajram 2014. godine

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Reis Kavazović: Obećanje je dug. Avaz

H. J. I.

21.4.2023

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju najradosniji praznik Ramazanski bajram. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajramsku hutbu predvoditi će reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

U nastavku pročitajte šta je na bajramskoj hutbi 2014. godine poručio reisu-l-ulema Kavazović. 

Obilježavanje Ramazanskog bajrama, koji traje tri dana, počelo je jučer. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je nekoliko hiljada muslimana prisustvovalo klanjanju bajram-namaza. Harem džamije ove godine bio je pretijesan da primi sve vjernike pa su mnogi na baščaršijskim ulicama formirali safove kako bi klanjali.

Bajram-namaz je imamio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je posebno potcrtao da u svoje živote treba da unesemo umjerenost i ispravnu procjenu vlastitih sposobnosti te da rastrošnost i nezasita volja za moći razaraju pojedinca i dovode do poremećaja u društvu.

Pitanje nataliteta

- Živimo u uvjetima ozbiljne socijalne krize. Veliki broj muslimana ostao je bez ikakvih materijalnih sredstava za život, a mnogi i bez vlastitog doma. Oni su sada ispit naše zajedničke savjesti. Potrebno je da stalno razvijamo svijest o našoj zajedničkoj sudbini. Svaki musliman zna da se u našoj vjeri posebno cijene oni koji su darežljivi i koji svoje domove drže otvorenim za nevoljnike i prosjake. Istinski vjernici, veli Kur’an, vole one koji im se doseljavaju i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju - potcrtao je, izme|u ostaloga, reis Kavazović.

Bajramska hutba reisa Kavazovića 2014. godine. Avaz

Kako je istakao, svaka zajednica će biti vitalna, snažna i napredna onda kada njen društveni moral bude na zavidnom nivou. To nije moguće postići bez ulaganja u društvene veze i razvijanje bratstva, solidarnosti, gostoprimstva, respekta prema životu, pravednosti i, nadasve, ljubavi prema domovini i njenim ljudima.

Ozbiljna situacija

- I mi kao pojedinci i država kao organizirano društvo moramo pokazati više obzira prema porodici, rađanju djece i njihovom kvalitetnom školovanju i odgajanju. Zabrinuti smo koliko se malo pažnje kod nas posvećuje najvažnijem pitanju u svakom narodu, pitanju nataliteta. Naše mahale i sela su prilično opustjeli, škole se zatvaraju. Starije ljude sve češće srećemo pokraj kontejnera, a djeca naših Roma, umjesto da idu u školu, prose po ulicama. Gdje je tu naša briga i briga države – naveo je reisu-l-ulema.

Pozvao je da se ne zaborave ugroženi ljudi u našoj zemlji, posebno oni pogođeni poplavama, pogotovo zato što je do prvih zimskih dana ostalo malo vremena.

- Oni kojima budu preokupacija izbori, a ne ljudi, ne treba da imaju našu podršku. Sada treba da učinimo sve da što veći broj ugroženih dođe do krova nad glavom. Vlast je dala obećanje da će to učiniti. Muslimane u toj vlasti podsjećam na Poslanikove riječi: „Obećanje je dug“. Posebno želim upozoriti naš narod na potrebu očuvanja imovine u manjem dijelu naše domovine kojim upravljaju vlasti iz Banje Luke. Tamo je donesen jedan broj zakona koji mogu ugroziti našu imovinu. Ako budemo nemarni, može se desiti da u potpunosti ostanemo bez nje. Situacija je ozbiljna i nije za potcjenjivanje. Apeliram na muslimane da o svojoj imovini povedu računa, što je u ovoj prilici i naš dug prema domovini - naglasio je reis Kavazović.

Neće zulum zulumćara vječno trajati

- Svjedoci smo kako se u svijetu prolijeva krv nevinih ljudi, a najviše muslimana. Pozivam vas da uputimo zajedničku dovu Allahu, dž. š., da zlotvore stigne zaslužena kazna. Palestina je otvorena rana na savjesti čovječanstva, koja krvari decenijama. Molimo Allaha Uzvišenog za muslimane Palestine, Iraka, Sirije, Jemena, Afganistana, Egipta, Somalije, Libije i svih drugih zemalja u kojima se prolijeva nevina muslimanska krv. Hrabrimo našu braću da izdrže! Neće zulum zulumćara vječno trajati - poručio je reisu-l-ulema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.