PROJEKT CEB II

U Mostaru 24 porodice dobile novi krov nad glavom

Uložiti velike napore za zatvaranje kolektivnih centara, kaže Hurtić

Sa svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Meliha Smajkic

18.4.2023

Svečanim presijecanjem vrpce i uručenjem ključeva danas su u Mostaru 24 porodice dobile svoj krov nad glavom u novoizgrađenom stambenom objektu u naselju Baffo.

Riječ je o porodicama koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim centrima na području Mostara, a kojima su novi stanovi osigurani u okviru realizacije projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

Ukupna vrijednost izgradnje

Ukupna vrijednost izgradnje stambene zgrade je 1,4 miliona KM, od čega je 1,1 milion kreditnih sredstava, dok je ostatak osigurao Grad Mostar.

Svečanosti je prisustvovao Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je istakao da za njega ovaj projekt ima višestruku vrijednost i korist.

- Najprije, jer, omogućava kvalitetniji uslov života za mnoge porodice, a drugo u projekat su uključene brojne institucije, od nivoa države do općine. Nadalje, projekt se provodi u cijeloj BiH i jedan je od najpozitivnijh poslije rata u našoj zemlji. Obećao sam da ću uložiti velike napore da u narednim godinama potpuno zatvorimo sve kolektivne i alternativne centre u zemlji - kazao je, između ostalog, Hurtić.

Implementator projekta CEB II na području FBiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a prema riječima ministra Edina Ramića, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona trajno će biti zbrinute 132 porodice. Vrijednost projekta za HNK po pitanju kreditnog zaduženja iznosi osam i po miliona KM, a ukupno je riječ o 10 i po miliona uz razliku učešća gradova i općina.

- U Konjicu smo završili zgradu sa 10 stanova, u Jablanici sa osam, u Mostaru su na tri lokacije predviđene zgrade sa po 24 stana, od čega je 48 završeno i imamo u Čapljini zgradu sa 42 stana - kazao je on.

Važan projekat

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić naveo je kako je riječ o vrlo važnom projektu.

Nakon skoro 30 godina o nesretnog rata kada su ljudi ostali bez svojih stanova i kuća napokon su dobili priliku da dobiju primjerene domove. Nadam se da će do kraja mandata biti završen projekt zatvaranja kolektivnih smještaja u Mostaru-rekao je Kordić.

U ime svih stanara prisutnima se zahvalio Nedim Droce, kazavši kako od svoje treće godine živi u kolektivnom smještaju.

- Možete onda misliti šta to za mene znači. Ovo je početak novog života -rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.