OSVRT

Šta god Šmit odlučio, vlast nije sigurna?

Lendo nije jedini problem koji osmorka ima u Federaciji BiH. Ukoliko bude kratkotrajno rješenje, u vlast neće SDA, NES, SBiH, SDP i NiP, a Čović

Vlada FBiH: Čekanje Godoa. Twitter

Danijal Hadzovic

15.4.2023

Više od šest mjeseci nakon izbora u BiH nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i dalje nema, a trakavica u vezi s procesom formiranja vlasti već odavno je poprimila obrise komičnog.

Nakon što je osigurana nova većina bez SDA i DF-a, ove dvije stranke pronašle su „slamke spasa“ u poziciji potpredsjednika Federacije BiH. Kupovinom četiri delegata došli su u poziciju da, prema nametnutim rješenjima Kristijana Šmita (Christian Schmidt) iz oktobra prošle godine, jedini sa 13 od 23 delegata mogu predložiti predsjednika.

Usamljeni Lendo

SDA-ov Refik Lendo, koji je imenovan za potpredsjednika FBiH, odbija dati potpis za imenovanje nove vlade te, umjesto toga, poziva na „dogovore“ i nudi i HDZ-u i SDP-u, a sada i osmorci, „ponude“ za koje kaže da se ne odbijaju.

Naravno, na ove Lendine šarade niko još ne reagira ozbiljno. Dragan Čović je tako u petak jasno poručio da se Lendinom pozivu na sastanak neće odazvati, jer nema o čemu pričati s njim.

Nažalost, Lendo nije jedini problem koji osmorka ima u Federaciji BiH. Stranka za BiH i NES već odranije poručuju da neće glasati za novu vlast ako Šmit ne donese trajna, nego privremena rješenja, a lider NES-a Nermin Ogrešević otišao je i korak dalje poručivši da je sramota samo po sebi što stranke čekaju da Šmit nametne rješenja.

I SDP se protivi kratkoročnim rješenjima, a lider NiP-a Elmedin Konaković također je za nametanje koje bi bilo trajno rješenje, a protiv toga da Šmit svojim aktom proglasi novu Vladu FBiH. No, s tim se ne slaže HDZ-a, koji se više puta izjasnio da je protiv zadiranja u ovlasti Predsjedništva Federacije, smatrajući da bi to moglo ugroziti hrvatsku poziciju ukoliko se smanjila mogućnost vetoiranja nacionalnim predstavnicima.

Brojni izostanci

Dodatno pitanje je da li je nova većina u Parlamentu BiH uopće većina. Naime, iako osam stranaka i HDZ (uz moguću podršku manjih hrvatskih stranaka) ima potreban broj zastupnika i delegata da izabere novu vladu, pitanje je da li bi ta većina opstala u trenutku glasanja, s obzirom na uobičajenu praksu u BiH izostanka velikog broja zastupnika sa sjednica i kolebanja pojedinih stranaka. Stoga je jasno da će Šmit prije bilo kakvog nametanja morati biti siguran da postoji neupitna većina i bez SDA i DF-a.

Izvjesno je i da, ako Šmit nametne kratkoročno rješenje – u vlast neće NES, SBiH, SDP i NiP, a ni SDA.

Ako ono bude dugoročno, a ne bude definiralo legitimno predstavljanje – u vlast neće HDZ.


 Prelazak delegata

U medijima se pojavila informacija da je jedan delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH navodno spreman promijeniti tabor i prijeći iz SDA u osmorku. Naravno, s obzirom na to da su predsjednici i potpredsjednici FBiH već izabrani, a da bi proces smjene pa ponovnog imenovanja bio previše kompliciran, to neće promijeniti pretjerano šanse osmorke po pitanju potpredsjednika FBiH. No, ovaj prelazak mogao bi biti značajan u slučaju da Šmit nametne rješenje po kojem bi za izbor mandatara za sastav Vlade FBiH trebali glasovi samo predsjednika i jednog potpredsjednika Federacije, uz pravo veta onog drugog koji bi išao na razmatranje u njegov nacionalni klub u Domu naroda, za šta bi trebala podrška dvije trećine delegata. U slučaju da je jedan delegat iz SDA prešao u drugu stranu, SDA bi vrlo teško mogla računati na tu većinu.

Ž6 = ONO

što je izvjesno, svako odlaganje procesa formiranja nove Vlade FBiH najviše naruku ide SDA, jer dok Fadil Novalić već petu godinu u tehničkom mandatu vodi Federaciju, daljnja blokiranja i prolongiranja mogu samo dovesti do dodatnog osipanja i slabljenja nove većine čija je koalicija od samog početka krajnje krhka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.