SARAJEVO

Delegacija iz UAE u Predsjedništvu BiH: Razgovarano je o ukidanju viza za bh. državljane

Ministar Nahajan izrazio interes UAE za ulaganja u BiH i regiju, kako bi se ojačala ekonomska saradnja i unaprijedili odnosi s prijateljskim zemljama

Sastanak u Predsjedništvu BiH. Predsjedništvo BiH

S. S.

7.4.2023

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović primili ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Zajeda Al Nahajana (Zayed Al Nahayan).

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Al Nahajana, uz konstataciju da su ukupni bilateralni odnosi između BiH i UAE prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da predstavljaju čvrstu osnovu za dalji razvoj saradnje. Obostrano su izražena očekivanja da će u narednom periodu doći do unapređenja saradnje dviju zemalja na investicijskom i privrednom planu, naročito u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Unapređenje bilateralnih odnosa

Ministar Nahajan je izrazio interes UAE za ulaganja u BiH i regiju, kako bi se ojačala ekonomska saradnja i unaprijedili odnosi s prijateljskim zemljama. 

Ovom prilikom, iskazao je spremnost UAE da se učine konkretni koraci ka unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja. U tom kontekstu,  ministar Al Nahajan je informisao članove Predsjedništva BiH da će u narednom periodu doći do liberalizacije viznog režima za sve državljane BiH, kako bi mogli putovati u UAE bez viza.

Regulisanje ugovornih odnosa

Na sastanku je bilo riječi o regulisanju ugovornih odnosa između BiH i UAE, te potrebi da se što prije okončaju formalno-pravne procedure za zaključivanje sporazuma koji su u proceduri, kako bi došlo do realizovanja konkretnih investicija i povećanja robne razmjene.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su uvjerenje da će posjeta ministra Al Nahajana dati snažan podstrek za jačanje ukupnih odnosa BiH i UAE i konkretizovanje saradnje na obostrano zadovoljstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao šef Kabineta Dušan Petrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.