NAKON SASTANKA

Konaković: Velika je bila važnost lobiranja Austrije i Italije za dobijanje kandidatskog statusa

Razgovarali smo i o mogućem biznis forumu u Italiji, o Austriji kao važnom partneru, kazao je

Elmedin Konaković. A. Kukić

10.3.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) održao je zajednički sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg).

Nakon sastanka su održali konferenciju za medije.

Konaković je kazao da je fokus na BiH nažalost vraćen zbog agresije Rusije na Ukrajinu i opasnosti da se na ovom dijelu ne aktiviraju loša desavanja. 

Mogući biznis forum

- Moram naglasiti važnost lobiranja Austrije i Italije za dobijanje kandidatskog statusa BiH. Razgovarali smo i o mogućem biznis forumu u Italiji, o Austriji kao važnom partneru. Jako nam puno znači dolazak prijatelja u BiH - rekao je i naglasio da su naredne godine izbori u Evropskom parlamentu i zato naglašava da je ova godina jako bitna za našu zemlju.

Pozvao je sve da se uozbilje i iskoriste priliku. 

Konakovic je dodao da su razgovarali o tome kako BiH treba pratiti vanjsku politiku EU.

- EU od nas očekuje da pratimo politiku EU i ja sa čela ovog ministarstva mogu potvrditi da će se to desiti. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali su ilegalne migracije - rekao je i dodao da su razgovarali o saradnji i jačanju granica i naglasio da je usvajanje Budžeta bitno, a ono će se danas naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Niko nije očekivao odbacivanje retorike Dodika

Konaković je na pitanje novinara o Dodiku kazao da niko nije očekivao da će Dodik odbaciti svoju retoriku i da će preko noći zbog novih partnera biti novi.

- Najavili smo politike kompromisa. Posjetit ću vas da smo imali najbrže formirano Vijeće ministara i da ćemo uskoro imati usvojen Budžet koji ce omogućiti poboljšanje uslova ljudi koji rade u institucijama. Ja sam duboko nesretan kada vidim zapaljivu retoriku, ne samo Dodika, ali on u to prednjači - rekao je.

Dodao je da ne upada više u zapaljive retorike.

- Naravno da sam nesretan zbog takvih retorika, ali sam sretan zbog rezultata rada - istakao je.

Instituciju OHR-a, smatra, ne treba poljuljati uprkos nekim lošim odlukama jer ima nekih koje su korisne za BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.