SVEČANOSTI

Brojni sadržaji u Mostaru za Dan nezavisnosti BiH

Na Starom gardu u Blagaju održana manifestacija „Stazom bosanskih vitezova“

Detalj s programa na Starom gradu. M. Smajkić

Meliha Smajkic

28.2.2023

U Mostaru je danas nizom sadržaja otpočelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH.

Tako je održana tradicionalna šetnja mladih koji su nakon okupljanja na Španskom trgu defilirali mostarskim ulicama, dok je u Gradskoj vijećnici upriličen svečani prijem u organizaciji gardonačelnika Mostara, Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća, Salema Marića.

U Centru za kulturu je u organizaciji BZK "Preporod", Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Arhiva HNK otvorena dokumentarna izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku "Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti".

Detalj s programa na Starom gradu. M. Smajkić

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u organizaciji Doma kulture Blagaj i u saradnji sa osnovnim i srednjim školama Grada Mostara, koje nastavu izvode prema bosanskom planu i programu, održana je manifestacija "Stazom bosanskih vitezova".

Stotine školaraca i njihovih nastavnika su defilirali od Šehidskog turbeta u Blagaju do Starog grada iznad Blagaja, nacionalnog spomenika BiH, gdje je održan centralni prigram i gdje je čas historije održao prof.dr. Adnan Velagić. Također, organiziran je uspon na Forticu.

Program će biti nastavljen sutra podizanjem zastave i intoniranjem himne na brdu Fortica, kao i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.