DAN SJEĆANJA

Istaknuta Davidova zvijezda na Zemaljskom muzeju u Sarajevu: Počast žrtvama holokausta

Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja

Zemaljski muzej - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Eldar Abaz

26.1.2023

Isticanjem Davidove zvijezde kao jevrejskog simbola na jednoj od najznačajnijih sarajevskih građevina počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta tokom kojeg je ubijeno šest miliona Jevreja.

Davidova zvijezda i poruka "Never again (Nikada više)" su večeras istaknuti na Zemaljskom muzeju, a nekoliko dana ranije širom grada na više bilborda je također istaknuta poruka i fotografija bijele trake s Davidovom zvijezdom, koju su Jevreji morali nositi tokom Drugog svjetskog rata. Spomenuta traka je simbol najmračnijeg i najdestruktivnijeg perioda u savremenoj historiji čovječanstva.

Ubijeno 12.000 bh. Jevreja

Za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u glavnom gradu zaslužna je kompanija M.T. Abraham Group iza koje stoji izraelski biznismen Amir Gross Kabiri koji je predsjednik Jevrejske općine Mostar, predsjednik Privredne komore Izraela u Bosni i Hercegovini i potpredsjednik Nogometnog kluba Zrinjski.

Tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 12.000 bosanskohercegovačkih Jevreja, od čega je 8.000 onih koji su živjeli u Sarajevu. 

Hagada kao jedna od najznačajnijih knjiga za bosanskohercegovačke Jevreje se prije Drugog svjetskog rata nalazila upravo u Zemaljskom muzeju. 

Kustos ove ustanove kulture Derviš Korkut je najzaslužniji za očuvanje ove knjige tokom rata. Korkut i njegova supruga Servet su proglašeni "Pravednicima među narodima", što je jedno od najviših izraelskih priznanja. Hagada je kao neprocjenjivo djelo ponovo izložena u Zemaljskom muzeju.

Spomenik žrtvama holokausta

Mnogi od Jevreja su dali veliki doprinos u borbi protiv fašista i nacista širom Evrope. 

Ni 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata u Sarajevu, čija je jevrejska zajednica vrlo značajna, ne postoji spomenik žrtvama holokausta. 

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se svakog 27. januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.