"GLOBAL FIRE POWER"

Srbija ima najjaču armiju u regionu, BiH na začelju

Bosna i Hercegovina plasirana je na katastrofalno 133. mjesto po svojoj vojnoj snazi. U regionu JE iza BiH jedino Kosovo

Oružaen snage BiH. Facebook

Danijal Hadzovic

19.1.2023

Stranica „Global Fire Power“ koja se bavi analiziranjem vojnog stanja u svijetu objavila je listu najmoćnijih svjetskih armija.

Na prvom mjestu su, bez ikakvih iznenađenja, Sjedinjene Američke Države. Iza njih su Rusija na drugom, Kina na trećem, Indija na četvrtom i Velika Britanija na petom mjestu po vojnoj snazi. Među prvih deset zemalja su još Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.


Najjače armije svijeta. Global Fire Power

Kada je u pitanju region, najbolje plasirana je Srbija koja ima 58 najjaču vojsku na svijetu. Hrvatska je druga na 69. mjestu, Slovenija treća na 86., a iza njih slijedi Albanija na (91.), Sjeverna Makedonija 108. te Crna Gora (128).

Bosna i Hercegovina plasirana je na katastrofalno 133. mjesto po svojoj vojnoj snazi. U regionu JE iza BiH jedino Kosovo (134.).


BiH na začelju po vojnoj snazi. Global Fire Power

Ispred BiH nalaze se države poput Mauritanije, Gabona, Nepala te čak i minijaturnog Luksemburga koji je de facto grad-država.

Iza Bosne i Hercegovine je svega 12 država, među kojima su pored navedenog Kosova i Butan, Moldavija, Surinam i Island.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.