EURO NASTAVIO PAD

Prvi put u historiji blizu funte: Rast dolara donosi novi udar na džepove u BiH

Ovakva pozicija stvara pritisak na Evropsku centralnu banku, i dalje će se nastaviti s praksom dizanja kamata

Čavalić: Poskupljenje energenata. Agencije

Piše: A. Kukić

30.9.2022

Nakon što je nadjačao euro dolar je nadomak toga da se izjednači s britanskom funtom – prvi put u historiji. Euro je nastavio pad, što se pripisuje strahu od recesije i energetske krize kao posljedice rata u Ukrajini.

Druge ključne svjetske valute također su oslabile. Japanski jen je ove godine pao za skoro petinu vrijednosti u odnosu na dolar i na najnižem je nivou od 1998. godine.

Jak dolar mogao bi dodatno opteretiti evropska domaćinstva. Jer slabija evropska valuta čini skupljim uvozne proizvode, koji su najčešće izraženi u dolarima. Ukoliko su to sirovine ili poluproizvodi, onda će i konačna cijena gotovih proizvoda biti viša.


Otvoreno je pitanje kako će se ovo odraziti na BiH. Ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao nam je šta za našu državu znači slabljenje eura te jačanje dolara.

- Ovakva pozicija stvara pritisak na Evropsku centralnu banku, i dalje će se nastaviti s praksom dizanja kamatnih stopa. Direktna posljedica za BiH je mogućnost rasta kamatnih stopa do kraja godine. To djelimično zabrinjava korisnike kredita s promjenjivim kamatnim stopama - pojasnio je Čavalić.

Rast dolara dovest će do poskupljenja energenata.

- Nafta se obično izražava u dolarima i kao takvu je kupujemo. Kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni, poskupjet će američki proizvodi za bh. tržište, a pojeftiniti naši proizvodi za američko - upozorio je Čavalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.