UPOZORENJA STRUČNJAKA

IT ekspert Senad Redžić za "Avaz": Država bi mogla utonuti u potpuni mrak

On ističe da BIH nije spremna za odbranu od cyber napada i da odmah mora zatražiti pomoć partnerskih zemalja

Piše: A. Bajramović

21.9.2022

Redžić: BiH treba pomoć kako u vidu opreme tako i u vidu edukacije. Avaz

Službena stranica Parlamentarne skupštine BiH već danima je nedostupna zbog hakerskih napada, koji se u pojedinim državnim institucijama pokušavaju prevenirati gašenjem sistema, računara i interneta. Senad Redžić, IT stručnjak sa adresom u Štutgartu, navodi da je, prema informacijama dostupnim javnosti, virus u sistem ušao preko igrice ili nekog drugog programa pokrenutog od strane uposlenika, te da je očigledno izazvao velike probleme iako se čak i ne radi o ozbiljnom napadu.

- Nemam naravno informacije kojima raspolaže SIPA, o vrsti virusa kao i nanesenoj šteti, zaključke je nezahvalno donositi, ali ovo se ne može kategorizirati kao ozbiljan napad. Međutim, to ne znači da je i opasnost mala. Ako jedan ovakav virus može izazvati djelimičnu paralizu pomenutih institucija, zamislite šta bi mogao napraviti organizovani i ciljani napad kakvi su svojevremeno izvođeni u Finskoj, Estoniji i danas u Ukrajini. Država bi mogla utonuti u potpuni mrak - kazao nam je Redžić.



On ističe da BIH nije spremna za odbranu od cyber napada i da odmah mora zatražiti pomoć partnerskih zemalja.

- BiH treba pomoć kako u vidu opreme tako i u vidu edukacije. Vjerujem da postoji spremnost u EU da se radi na cyber sigurnosti u BiH jer na taj način članice EU štite i same sebe. Međutim, u BiH je trenutno u toku izborna kampanja i ova tema se očito ignoriše. Nadam se da to neće rezultirati posljedicama koje bi mogle biti nezamislive - ističe Redžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.