POSLIJE AKŠAM NAMAZA

Počinje manifestacija „Dova kod Djevojačke pećine 2022“: Bit će otvorena učenjem mevluda

Zato smo sretni kada nam u posjetu dođu mnogobrojni vjernici iz svih krajeva naše domovine, kazao je ef. Esmić

Dova kod Djevojačke pećine. mina

A. O. / Mina

26.8.2022

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kladanj Asim-ef. Esmić izjavio je da dova kod Djevojačke pećine datira, prema nekim predanjima, čak više od 400 godina.

- Ponosni smo na činjenicu da je kontinuitet dovišta zadržan i da imamo priliku hoditi u budućnost stopama kojim su išli naši dobri preci u prošlosti, stopama iskrene i predane vjere - izjavio je Asim-ef. Esmić, povodom tradicionalne manifestacije „Dova kod Djevojačke pećine 2022“.


Izložba slika

Manifestacija će biti otvorena večeras učenjem mevluda, kelimei-tevhida i zikra u džamiji u Brateljevićima poslije akšam-namaza.

- Osim predstavnika Tarikatskog centra, derviša i mnogobrojnih gostiju, gost predavač će biti Izet-ef. Čamdžić. Raduje nas najavljeno prisustvo i drugih predstavnika institucija, te ljudi iz društvenog, političkog i kulturnog života - kazao je ef. Esmić.

U programu manifestacije planirana je i izložba slika, promocija knjige, biciklijada, susreti zavičajnih stvaralaca, malonogometni turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji.

Centralni dio manifestacije je dova kod Djevojačke pećine, koja će biti održana u nedjelju, 28. augusta, s početkom u 11.30 sati.



Asim ef. Esmić: Iskrene dove. mina

Približiti srca vjernika

- Prije podne-namaza bit će proučena dova, a tradicionalno očekujemo goste s nivoa Rijaseta Islamske zajednice i Muftijstva tuzlanskog - najavio je glavni imam.

On je podsjetio da okupljanje vjernika, u svakoj prilici, simbolizira džemat i zajedništvo, te da ima za cilj približiti srca vjernika.

- Kada je u pitanju dova kod Djevojačke pećine, simboliku možemo tražiti u sljedećem: pećina - sklonište od dunjalučkih iskušenja i izazova, izvor u pećini - čistoća i novo rađanje, kabur djevojke - konačište svakog stvorenja, priroda - ljepota Allahovog, dž.š., stvaranja i odmor za naše duše, i drugi. Na takvom mjestu prepunom simbola i znakova koje treba da čitamo, sigurno je da će naše iskrene dove upućene Allahu, dž.š., biti primljene - naglasio je Esmić.


Učenje dova u mjestu Brateljevići, u Kladnju. mina

Oaza mira

Kako je kazao, Djevojačka pećina za stanovnike Kladnja predstavlja oazu mira, duhovnosti i zajedništva.

- Ona je za sve stanovnike ovog područja izuzetno značajna. Zato smo sretni kada nam u posjetu dođu mnogobrojni vjernici iz svih krajeva naše domovine i naše dijaspore da zajedno u dovi i ibadetu provedemo vrijeme na dovištu i na taj način ojačamo naše biće za izazove i druga iskušenja u ovom teškom vremenu za naš narod i našu domovinu - poručio je Asim-ef. Esmić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.