ŠEF VOJNOG ODBORA NATO-A

Ko je Rob Bauer koji stiže u Sarajevo: Komandovao Oružanim snagama Nizozemske

Kao direktor planiranja (2012-2015), Bauer je bio odgovoran za usmjeravanje strategija koje se odnose na budućnost odbrane, operativnu politiku i inovacije, te organizaciju i strukturu oružanih snaga u cjelini

Rob Bauer, šef Vojnog odbora NATO-a, stiže u Sarajevo. AFP

S. S.

15.7.2022

Šef Vojnog odbora NATO-a admiral Rob Bauer stiže u Sarajevo, gdje će obavit seriju razgovora se bh. dužnosnicima, među kojim su i predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH. Riječ je o jednom od najviših dužnosnika Sjevernoatlanskog saveza. Njegovu biografiju donosimo u nastavku.

Admiral Rob Bauer iz Kraljevske Nizozemske mornarice je predsjedavajući Vojnog komiteta Sjevernoatlanskog saveza (NATO). Kao vojni savjetnik generalnog sekretara i Sjevernoatlantskog savjeta, admiral Bauer je najviši vojni oficir NATO-a.

Oficir postao sa 22 godine

On je kanal kroz koji se Vijeće 30 NATO-ovih šefova odbrane predstavlja tijelima za donošenje političkih odluka; a smjernice i direktive se izdaju vrhovnom komandantu savezničkih snaga za Evropu, vrhovnom komandantu savezničkih snaga za transformaciju i generalnom direktoru Međunarodnog vojnog osoblja.

- Očekujte neočekivano - je za admirala Bauera lična mantra, kao i sveti princip svake vojne sile. U ovom vremenu političkih promjena moći i sve složenijih sigurnosnih prijetnji, on čvrsto vjeruje da snaga Sjevernoatlantske alijanse leži u njenoj koheziji. 

Rob Bauer rođen je u Amsterdamu 1962. godine, a dobio je dužnost oficira u Kraljevskoj mornarici Nizozemske 1984. godine.

Komandovao Oružanim snagama Nizozemske

Od 2005. do 2007. Bauer je komandovao protivzračnom odbranom i komandnom fregatom HNLMS De Ruyter. Njegova komanda je uključivala raspoređivanje na Mediteranu sa Stalnom pomorskom grupom NATO-a 2 u sklopu NATO snaga za odgovor (operacija Active Endeavour). Krajem 2006. Bauer je raspoređen u Bahrein kao zamjenik komandanta Task Force 150 (Operacija Trajna sloboda). U 2010. i 2011. komandovao je pristaništima za desantnu platformu HNLMS Johan de Witt.

Kao direktor planiranja (2012-2015), Bauer je bio odgovoran za usmjeravanje strategija koje se odnose na budućnost odbrane, operativnu politiku i inovacije, te organizaciju i strukturu oružanih snaga u cjelini, uključujući stvaranje nove kibernetičke komande odbrane. Kao zamjenik načelnika odbrane (2015-2017), Bauer je nadgledao kretanje ka fleksibilnijoj i održivijoj saradnji sa privatnim kompanijama i organizacijama.

Kao šef odbrane (2017-2021), komandovao je Oružanim snagama Nizozemske, a za vrijeme njegove četiri godine došlo je do značajnih ulaganja nakon višedecenijske prakse smanjenja ulaganja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.