GODIŠNJICE

Tri decenije od osnivanja Prve mostarske brigade, Slavne i Viteške

Dala je 53 zlatna ljiljana, od čega 28 posthumno, dala je jednog heroja oslobodilačkog rata , Midhada Hujdura Hujku, naglasio je Muharemović

Danas na Šehutlicima: Cvijeće položili komandanti. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

13.7.2022

U Mostaru će danas nizom sadržaja biti obilježena 30.godišnjica osnivanja Prve mostarske brigade, koja je na svom ratnom putu ponijela ime 41. motorizovane brigade Slavne, a potom 441.motorizovane brigade Viteške Armije R BiH.

Tako je u organizaciji boračkih udruženja na mostarskim Šehitlucima položeno cvijeće i odata počast svim poginulim borcima, koji su svoje živote dali za odbranu Mostara i BiH.



Sa obilježavanja na Šehitlucima. M.Smajkić

Suad Muharemović ,jedan od ratnih komandanata Prve mostarske brigade je u svom osvrtu o značaju formiranja te armijske jedinice, naglasio kako je osnivanje brigade značilo spas i opstanak za narod na ovim prostorima, posebno, ako se ima u vidu, kako je rekao, tadašnji sporazum Karadžić-Boban o podjeli ovih prostora, prema kojem „nema mjesta za jedinice tipa Armije Republike Bosne i Hercegovine“.


-  Prva mostarska brigada je formirana kao simbol otpora tim idejama 13. jula 1992. godine i ona je jedina jedinica koja je bila direktno vezana za Sarajevo, odnosno za Štab vrhovne komande i tadašnje, legalno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine-   kazao je Muharemović.



Danas na Šehitlucima: Proučena Fatiha. M.Smajkić

Posebno je ukazao na to da je „Brigada za Mostar bila sve, bedem od koji su se odbijali agresori“.


-  Kroz Brigadu je prošlo preko 8.700 boraca, a u prosjeku je brojala između 1.800 i 2.500 u svakom momentu.Nažalost, platila je i veliku cijenu. Najviše je poginulo boraca upravo u ovoj Brigadi u cijeloj BiH, jer je 598 boraca  dalo živote za Mostar i Hercegovinu, 46 ih se još vode kao nestali, 1.220 je teže ranjenih pripadnika Armije, koji su liječeni i ovdje i u inostranstvu-naveo je on.



Sa obilježavanja na Šehitlucima. M.Smajkić

Za svoj doprinos je, napomenuo je, postala Slavna, a nakon toga proglašena je i Viteškom brigadom.


- Dala je 53 zlatna ljiljana, od čega 28 posthumno,  dala je jednog heroja oslobodilačkog rata – Midhada Hujdura Hujku- naglasio je Muharemović.


Iz Prve mostarske brigade, podsjetio je, stvarane sve jedinice 4. korpusa Armije R BiH.


- Bila je domaćin svim izbjeglicama iz Zapadne Hercegovine, Istočne Hercegovine, koji su se slijevali u grad Mostar. Iz nje su se razvijale i ostale jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ona je jedina jedinica koja je od prvog dana rata, do zadnjeg dana rata opstala na ovim prostorima sa šest ljiljana na svojim ramenima-  naglasio je  Muharemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.