AVAZ NA LICU MJESTA

Prvi put u Memorijalnom centru Potočari: Majke okupljanjem podsjetile na genocid

S jastučićima imena i fotografija žrtava genocida, svojih najmilijih, u koloni su prošetali pored bijelih nišana

Piše: S. Smajlović

11.6.2022

S protesta u Memorijalnom centru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U organizaciji Udruženja „Žene Srebrenice“ i drugih udruženja majki iz Podrinja, danas je u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari, nakon 25 godina, prvi pot u ovom kompleksu održani mirni protesti majki Srebrenice.

Došle su majke skoro iz svih gradova Bosne i Hercegovine i s jastučićima imena i fotografija žrtava genocida, svojih najmilijih, u koloni prošetali pored bijelih nišana,


Fotografije i jastučići s imenima žrtava genocida

Kolona je prošetala do kapije bivše fabrike akumulatora, vratila se ponovi ispred musale Memorijalnog centra, gdje je proučena Fatiha i tevhid, a potom je za sve prisutne u Međunarodnom forumu solidarnost „Emmaus“ u Potočarima, organiziran zajednički ručak i druženje-

Sekretarica Udruženja „Žene Srebrenice“, s sjedištem u Tuzli, Nura Begović za portal „Avaza“, kaže da je okupljanje u Memorijalnom centru uslijedilo, nakon protesta u Sarajevu, Tuzli i Brškom i prenijet će se u druge veće gradove BiH.

- Fotografije i jastučići s imenima žrtava genocida, su identične, svih ubijenih i ova kolona asocira na zbivanja 11. jula 1995. godine kada su naši najmiliji odvajani i u koloni odvedeni na likvidaciju - pojasnila nam je Begović, dodajući da će se mirni protesti nastaviti sve dok se ne pronađe i posljednja žrtva, a zločinici privedu pravdi.


Bez mržnje i osvete

Munira Subašić, predsjednica Udruženje „Majke enkalave Srebrenica i Žepa“, kaže da protesti u Memorijalnom centru, pored bijelih nišana mnogo znače.

- Ako se zaboravi zlo zaboravi, može da se ponovo dogodi. Zločinci se i dalje slobodno kreću i ne uče svoju djecu mrđnji, dok su naša djeca odgojena bez mržnje i osvete- istakla je Subašič,

Veliki tehvid u musali Memorijalnog centra, predvodili su imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, s Ahmetom ef. Hrustanović na čelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.