VJERUJE U BUDUĆNOST

Ambasador Fild nakon što je primio "Orden naroda BiH": Bila mi je čast predstavljati moju zemlju

Izašli smo iz EU, ali smo još dio evropskog kontinenta i naša posvećenost evropskoj sigurnosti je veća nego ikada, rekao je Fild

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild preuzeo orden. A. Kukić

Piše: A. Kukić

6.6.2022

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH Evropski pokret u BiH uručio je ambasadoru Velike Britanije u BiH Metju Fildu (Matthew Field) "Orden naroda, građanki i građana BiH" - "Orden Evropskog pokreta u BiH".

Dodjeli su prisustvovali predstavnici parlamentarnih institucija, društveno-političkih organizacija i ograničen broj pozvanih gostiju.

Ambasador Fild se obratio nakon što je preuzeo orden.

- Izašli smo iz EU, ali smo još dio evropskog kontinenta i naša posvećenost evropskoj sigurnosti je veća nego ikada. Bila mi je čast predstavljati moju zemlju četiri godine. Čvrsto vjerujem u budućnost BiH u euroatlantskoj sigurnosti. Hvala vam još jednom na ovom vrijednom priznanju - kazao je ambasador Fild.



Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo je poručio:

- Ne bih da se vraćam na to kako smo počinjali, dobro je da imamo jednu NVO koja pomaže BiH. Znate da je BiH država koja nema zakon o ordenima, to je naša odgovorna uloga koja smo preuzeli 2010. Tanja Fajon i Valentin Incko su prvi dobili ordene, a od tada smo ih dodijelili 150. Jučer sam dobio dosta poruka i čestitki na dodjeli ordena ambasadoru Fildu, a posebna je od gospođe Emine Bukvić, njen suprug je prošle godine dobio orden. Ona je kazala da bi i Fildova supruga morala dobiti orden jer je doprinijela na promociji BiH. Žene su te koje stoje iza uspješnih muškaraca i nadam se da ćete, gospodine Fild, orden podijeliti sa svojom suprugom.

Član Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denis Zvizdić rekao je da je ambasador Fild dokazani prijatelj naše zemlje.

- Sretan sam što ste uvijek bili na strani BiH i niste sumnjali u naš evropski put. Zaslužili ste orden koji vam danas dodjeljuje Evropski pokret kako zbog promocije nade zemlje tako i zbog širenja istine. Vrata i srca građana BiH će vam uvijek biti otvorena kao našem istinskom prijatelju - rekao je Zvizdić.


Adil Osmanović je kazao da odnosi BiH i Velike Britanije sežu u daleku prošlost o čemu postoje historijski dokazi.


Sa dodjele ordena ambasadoru Fildu - Avaz
Ambasador Fild i ministrica Edita Đapo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Lider NES-a BiH Nermin Ogrešević kazao je da mu je čast što je pozvan na dodjelu jer jako cijeni rad gospodina Filda.

- Želim istaći da je velika privilegija živjeti u demokratiji, da je najbolji model zapadnog tipa demokratije. Naš put je kompliciran i potrebna nam je pomoć prijatelja pa između ostalog i Velike Britanije. Mene ohrabruje ta pomoć - kazao je Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.