DAN NEZAVISNOSTI

Enver Imamović za "Avaz": BiH niko ne može uništiti!

Razvojem političkih okolnosti, kroz nama svima poznate događaje, BiH se izborila za svoju samostalnost

Imamović: Narod svoje rekao. Avaz

Piše: A. Bajramović

1.3.2022

Dan nezavisnosti i Dan državnosti najznačajniji su praznici ove države, kaže za “Avaz” ugledni profesor i historičar Enver Imamović, jer to su datumi koji BiH označavaju kao staru državu naroda koji tu živi hiljadama godina. 

Plijen okupatora

U svojoj historiji Bosna je više od šest stoljeća bila samostalna država, ali je bila i plijen okupatora.

- Razvojem političkih okolnosti, kroz nama svima poznate događaje, BiH se izborila za svoju samostalnost. Iako su se osamostalile i ostale republike bivše Jugoslavije, za BiH je specifično to što je ona uvijek bila izuzetak iz čisto političkih razloga. Prvog marta 1992. narod je masovno izašao i oko dvije trećine ljudi podržalo je njenu samostalnost - podsjeća prof. Imamović.  

Strašna agresija

Uprkos strašnoj i nepravednoj agresiji nakon njenog međunarodnog priznanja te embargu na oružje, zahvaljujući ogromnoj ljubavi i hrabrosti njenih branitelja, država je sačuvana.

- Pratimo dešavanja u Ukrajini, patnje, ubistva, rušenja, to je nama poznato. Naš narod je u posljednjem ratu toliko očvrsnuo, svega doživio i očeličio da se zaista može reći da nema mogućnosti da bilo ko uništi ono što je izvojevano u proteklom ratu. Četiri godine braniti zemlju na onaj način, bez oružja, hrane, lijekova, bez svega, onolike sile pobijediti je nešto što je za respekt - kaže prof. Imamović. 

Ništa dobro

Možda se nekome u određenom trenutku i učini da je jači, ali Imamović podsjeća da je rat zaustavljen u trenucima kada je ARBiH preuzela inicijativu. Zato i nedavna prošlost BiH opominje da sukob ne donosi ništa dobro ni onima koji povjeruju da se ratom može nešto postići.

- Oni koji kreiraju politiku, koji zavađaju narode u BiH, ni političari ni njihova djeca, ne bi učestvovali u ratu - ističe prof. Enver Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.