ZAVRŠENA POSEBNA SJEDNICA

Čubrilović: NSRS usvojila zakone, odluka visokog predstavnika neće se primjenjivati u RS

Poslanici su pokazali da je ovo crvena linija, rekao je Čubrilović

Piše: A. J.

30.7.2021

Čubrilović: Incko je doveo ovu zemlju u jednu od najvećih kriza od rata. Screenshot

Predsjedavajući NSRS Nedeljko Čubrilović kazao je da su u ovom parlamentu usvojena oba zakona na današnjoj hitnoj sjednici kao i zaključak koji su lideri političkih partija dogovorili u ponedjeljak.

Riječ je o Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

- Incko je doveo ovu zemlju u jednu od najvećih kriza od rata. Nećemo dozvoliti da nas niko naziva genocidašima, genocidnom tvorevinom. Znamo da je njihov krajnji cilj da RS proglase genocidnom. Naš odgovor je jedinstven i veoma decidan. Svi moraju shvatiti da je BiH sastavaljena od RS i FBiH u kojem žive tri konstituticna naroda, jedan od tih naroda je srpski koji ne dozvoljava da ga ponižavaju. Poslanici su pokazali da je ovo crvena linija - rekao je Čubrilović.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.


Ovo je sadržaj izmjena Krivičnog zakonika RS:


1 - Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.


2 - Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.


3 - Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.


4 - Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.