ZAHTJEVI

Košarac: Omogućiti neometan izvoz na prijelazima s Hrvatskom

U jeku poljoprivredne ljetne sezone domaći izvozno orijentirani poljoprivrednici suočeni su s problemom plasmana proizvoda u EU zbog sporih kontrola na granicama, kaže Košarac

Košarac: Produžiti radno vrijeme fitosanitarnih inspektora. Arhiv

L. S. / Fena

5.7.2021

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je danas od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, da uvaži stavove izvozno orijentiranih poljoprivrednika iz oba entiteta u vezi s mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definiranjem graničnih prijelaza na kojima se može vršiti izvoz.


Duga čekanja

On je upozorio da su, u jeku poljoprivredne ljetne sezone, domaći izvozno orijentirani poljoprivrednici suočeni s problemom plasmana proizvoda u EU zbog sporih kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

- Hrvatska je ponovo uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima, od sedam do 15 sati radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH. Usljed ograničavanja brzine prolaska roba iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prijelazima, naši poljoprivrednici imaju problem s poštivanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale na kašnjenje - upozorio je Košarac.

S tim u vezi, zatražio je od Mješovite komisije da u što hitnijem roku razmotri prijedlog za usaglašavanjem rada fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, po uzoru na isti period 2020. godine.


Staša Košarac. Arhiv

- Isti problem sa Hrvatskom imali smo i prošle godine, u periodu kad je posebno zastupljen izvoz svježih proizvoda iz BiH. Vodeći računa o zaštiti domaće proizvodnje, insistirao sam na produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora, radnim danima od sedam do 19 sati te rada subotom od sedam do 15 sati, što je u konačnici hrvatska strana uvažila - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, činjenica da su odlukom hrvatske strane za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena samo dva prijelaza, Bosanska Gradiška - Stara Gradiška i Bijača - Nova Sela, dodatno otežava plasman domaćih proizvoda na tržište EU.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno u punom kapacitetu osigurati primjenu Ugovora između BiH i Hrvatske kojim su za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koje podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, definisani granični prijelazi Orašje - Županja, Izačić - Ličko Petrovo Selo, Gorica - Vinjani Donji, te Ivanica - Gornji Brgat.

- Želimo da otvorimo sve granične prijelaze za izvoz, u skladu s postojećim Ugovorom između BiH i Hrvatske, da bismo domaćim izvozno orijentiranim poljoprivrednicima olakšali posao, skratili vrijeme čekanja na graničnim prijelazima, time i dodatne troškove - istakao je ministar Košarac.


Jačanje ekonomske saradnje

Izrazio je opredjeljenje za nastavak izgradnje i jačanja privrednih odnosa i ekonomske saradnje sa susjednom Hrvatskom, uz poštivanje postojećih ugovora i sporazuma.

- U potpunosti podržavam stavove domaćih poljoprivrednika, jer ograničavanje brzine prolaska roba iz Republike Srpske i Federacije BiH ugrožava domaću proizvodnju. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvažni, spreman sam otići u Zagreb i sa predstavnicima Vlade Hrvatske otvoreno razgovarati o tom problem - zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.