PRENOSIMO

"Brat" Erdoan izdajnički zanijemio pred ruskim uznemirujućim intervencionizmom

Za BiH je vjerojatno sreća što je Moskva daleko da bi se na nju primjenio neki “bliz” vojni udar, kao primjerice u Ukrajini

Dnevni.ba

22.3.2021

Rusija je vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće uzdrmala Bosnu i Hercegoovinu, a poglavito zaledila sve prozapadno orijentirane stanovnike naše zemlje, piše Dnevni.ba.


Nikada do sada u povijesti samostalne, demokratske ili Daytonske BiH nije zabilježeno da je jedna strana država, uz to svjetska sila poput Rusije, javno zaprijetila našoj maloj i očigledno strateški jako važnoj i zanimljivoj državi, nekom vrstom intervencije.

Putin i Erdoan. AGENCIJE

Zapanjujuća prijetnja

Do sada je Rusija redovito upozoravala kako se protivi širenju NATO saveza na područje jugoistočne Europe, da podržava neutralnost BiH, ali ovih dana je administracija Vladimira Putina lansirala vrlo krutu, kako reče američki veleposlanik Erik Nelson (Eric), “zapanjujuću i uznemirujuću” prijetnju.

- Ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema priključivanju u NATO savez, Rusija će morati reagirati. Moskva bi ovaj čin smatrala neprijateljskim, navodi se u priopćenju veleposlanstva Rusije u Sarajevu od prije nekoliko dana.


Ulazak u NATO i Europsku uniju je već odavno glavni strateški cilj političkih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovini. Ali Srbi u BiH, koje vodi proruski orijentirani čelnik Milorad Dodik, koji trenutno predsjedava tročlanim Predsjedništvom BiH, žele da BiH ostane neutralna i van vojnog saveza kojeg predvode Sjedinjene Američke Države.


Dalje se u tekstu navodi da bi to bio nastavak “NATO-ove borbe protiv Rusije”, te bi u slučaju priključivanju NATO-u naša zemlja jasno izabrala stranu u tom “vojno-političkom sukobu”.

Sukob

Američki veleposlanik u BiH Erik (Eric) Nelson, čija zemlja jedina može globalno parirati Putinovoj sili, brzo i žustro  je reagirao ustvrdivši kako je “zapanjen i  uznemiren“ izjavom koju je rusko veleposlanstvo u Sarajevu uputilo, prijeteći Bosni i Hercegovini što se može dogoditi ukoliko nastavi na svome putu u NATO savez. Dodao je kako je to još jedna razlika između vrste pomoći koju NATO saveznici i zemlje EU nude BiH, u odnosu na ono što Rusija nudi.

- Mi pružamo ruku, mi ne mašemo šakama, kao što je to učinilo rusko veleposlanstvo. Mi poštivamo konszenzus unutar zemlje oko važnog napretka koji je potreban BiH. Mi želimo da reforme postanu stvarne, a kao članice NATO alijanse možemo tomu doprinijeti na opiljiv način. A izjava koju je rusko veleposlanstvo dalo je neprihvatljiva. To je prijetnja, kazao je Nelson.

- Hoće li se države odlučiti za suradnju s NATO-om, bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Alijanse, ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju  zahtjeva i 30 saveznika. Niti jedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav postupak. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive, kazala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku (Lungescu).


Rusija, s jedne strane, te Amerika i NATO savez, s druge strane, ušli su u žestoki, još uvijek, verbalni sukob oko trusne interesne sfere, Bosne i Hercegovine. Amerika je od potpisivanja Daytonskog sporazuma, nazočna u BiH s respektabilnim vojnim, obaviještajnim i političkim kapacitetima. To je donosilo spokoj i mirnoću stanovnicima cijele države. Rusija se za sve ovo vrijeme držala dosta lukavo i perfidno. Prividno se pozicionirala po strani, uporno ponavljajući opredijeljenje za strogo poštivanje Daytonskog sporazuma i koristeći svaku zgodu da Amerikancima, Europljanima i domaćim vođama naglasi kako se protivi članstvu BIH u NATO alijansi.

Rusi ojačali Dodika

Za to vrijeme prividne pasive Rusi su jačali goropadnog Milorada Dodika stvarajući od njega glavnog aduta za blokadu širenja NATO na BiH, a onda nezaustavljivo i na Srbiju. Vrlo je indikativan trenutak u kojem je kruta i moćna ruska diplomacija odaslala tako agresivnu prijetnju BiH.


Ona se prioriotetno poklapa s dolaskom Džoa Bajdena (Joe Biden) na čelo Amerike, ali i sa  sve snažnijim pritiskom na elite u BiH da promijene Ustav BiH i ispune zadane reforme koje će zemlju dovesti na prag euroatlanstkih integracija.


Rusi su na neki način podvukli crvenu crtu i sada svi u BiH sa zebnjom očekuju rasplet fajta između dvije svjetske super sile. Sve nas u BiH dodatno mora otrijezniti činjenica da Rusija nikada ne blefira, a iskustva govore da svoje prijetnje po procjenama vrlo surovo i ostvaruju.

Erdoan i Putin partneri

Najbrojniji narod u BiH, Bošnjaci, kojem je sudbonosno  važno članstvo BIH u NATO savezu, tako godinama naglašavaju čak i na uštrb EU, nakon prijetnje Rusije moraju itekako biti zabrinuti.  


Poglavito se to odnosi zbog hladnog ponašanja uzdanice Turske. Bošnjačke političke elite, od pokojnog Alije Izetbegovića, koji je svoj narod ostavio u amanet Turskoj, u Ankari su vidjeli svog ključnog zaštitnika. Sada se u ovim kriznim trenutcima doima kako je taj "brat Erdoan" (Erdogan) zatajio i ničim ne pokazuje namjeru da javno dadne do znanja da se Turska protivi bilo kakvom intervencionizmu unutar BiH, a naročito Rusije.


Erdogan i Putin su odnedavno strateški partneri, udruženi protiv američkih interesa i dominacije i to mora brinuti sarajevske “patriotske snage”. Birati između Turske i Amerike je najnezgodnija varijanta, vazalstvo Bakira Izetbegovića spram Erdoana bi mogla biti zastrašujuće skupa faktura koju bi zemlja mogla platiti. Ili da se dogodi nezamislivi crni obrat. Da Izetbegović posluša Erdoana i stane na stranu Rusa. Trećega nema.


Na Balkanu se odvija neugodan proces u Crnoj Gori! Crna Gora je bila primjer kako treba funkcionirati na našim prostorima! Danas je ključna država u kojoj se vodi skukob između euroatlantizma i Rusije! Rusija uz pomoć Dodika i Srbije blokira BiH! Krivokapić i njegov režim rade u korist Rusije i drže BiH kao taoca!

EU se sporo snalazi

- Bajdenova administracija se suočava s Rusijom mnogo jače nego što smo očekivali! Koncept ruskog i srpskog svijeta je agresivni koncept koji nije moguće održati u ograničenom prostoru! Vučić morao javno reći kako nikada nije govorio o srpskom svijetu, iako znamo da su to govorili njegovi glasnogovornici! Tu nema prostora za dogovore! Srbiji je jasno da ovaj tip odnosa koji je uspostavljen na Balkanu ne može trajati dovijeka! Rusija  je napravila kaos kojim je otežala život i nama i EU! EU se sporo snalazi u kriznim situacijama! Nema pomaka na Balkanu dok se ne umiješa Amerika! Ne može doći do rata! Ova regija je prečvrsto pod euroatlantskom kontrolom!, smatra  hrvatski vojni analitičar Gjenero.


Iskustva govore da se s Rusijom nikada ne zna i da se ne treba igrati. Za BiH je vjerojatno sreća što je Moskva daleko da bi se na nju primjenio neki “bliz” vojni   udar, kao primjerice u Ukrajini. Ali, opet Rusija i nije toliko daleko ako na pameti imamo činjenicu da su njezini vojni poligoni neupitno i Srbija i RS.


Što misli i kako će postupiti turski predsjednik Erdoan u slučaju “poduzimanja  poteza i mjera” koje najavljuje Rusija pospani minder Bakira Izetbegovića, mora veoma brzo upitati i dobiti odgovore. Poruke doista nisu benigne, piše Dnevni.ba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.