UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH

Smailbegović za "Avaz" o mogućem lockdownu: Zdravlje mora biti na prvom mjestu, ali mjere koje se uvode trebaju imati smisla

Ekonomija je kod nas ranjiva još ako sad ugušimo i ovo malo što radi..., kaže Smailbegović

Piše: A. Jamaković

8.3.2021

Smailbegović: Mjere trebaju što manje negativno da djeluju na ekonomiju. Avaz

Krizni štab Federacije BiH danas bi trebao donijeti rigoroznije mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije. Ovakve najave sigurno neće obradovati privrednike, posebno ugostitelje koji najviše trpe zbog restrikcije koje se odnose na ograničeno kretanje.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže za portal "Avaza" da se država nije previše „isprsila“ da pomogne privredi, pogotovo kantonalni nivoi.




Ne praviti mjere radi reda

- Od početka je naš stav da zdravlje mora biti na prvom mjestu. Ali isto tako mjere koje se uvode trebaju imati smisla, da daju efekte na zdravlje i što manje negativno djeluju na ekonomiju. Ako napravite lockdown sa minimalnim efektima pitanje je šta ste dobili. Treba biti vro pažljiv i dobro razmisliti. Ne praviti mjere reda radi. Ekonomija je kod nas ranjiva još ako sad ugušimo i ovo malo što radi... – kaže Smailbegović.


Dodaje da neke branše relativno dobro rade i da se pandemija nije suviše osjetila kod izvozno orijentiranih kompanija, IT sektora, trasnporta tereta...

Zatvoreni hoteli

- Problemi su u turističkoj industriji, prijevoz putnika, ugostitelji, trgovina... Neću reći da smo protiv lockdowna, ali jesmo protiv mjera koje neće dati efekte. Generalno, bh. ekonomija se pokazala dosta žilavom, ako gledamo čistu statistiku. Naravno, ima branši koje su u velikim problemima, mnogi hoteli su zatvoreni... – kazao nam je Smailbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.