INTERVJU SEDMICE

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke: "Bh. blok" se neće raspasti

Izetbegović je predsjednik stranke koja je pala na respiratorima i, generalno, na svim pitanjima u vezi s pandemijom

Baralija: U Mostaru smo naučili važne lekcije. Avaz

Razgovarao: Danijal Hadžović

28.2.2021

Izbori u Mostaru, kontroverze oko biranja novog gradonačelnika i, u konačnici, izbor u Gradskoj skupštini Marija Kordića za gradonačelnika, izazvali su veliku buru u javnosti. Zbog odluke da budu suzdržane i ne podrže kandidata SDA Zlatka Guzina, vijećnice Naše stranke (NS) Boška Ćavar i Irma Baralija danima su bile izložene bjesomučnim napadima i optužbama za izdaju.

U razgovoru za „Avaz“ potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija govori o izborima u Mostaru i svojoj odluci, napadima koje je doživjela, ambicijama NS-a, odnosu sa SDP-om, te lekcijama koje je naučila nakon izbora u Mostaru.

Zašto se odbijanje vijećnika Naše stranke da glasaju za kandidata SDA za gradonačelnika Mostara smatra izdajom, a odbijanje vijećnika SDA da glasaju za Irmu Baraliju ne smatra izdajom?


Patrioti i izdajnici

U razgovoru za „Avaz“ potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija govori o izborima u Mostaru i svojoj odluci, napadima koje je doživjela, ambicijama NS-a, odnosu sa SDP-om, te lekcijama koje je naučila nakon izbora u Mostaru.

Zašto se odbijanje vijećnika Naše stranke da glasaju za kandidata SDA za gradonačelnika Mostara smatra izdajom, a odbijanje vijećnika SDA da glasaju za Irmu Baraliju ne smatra izdajom?

- SDA-ovi političari, mediji i botovi žele mene predstaviti kao izdajnicu jer nisam glasala za njihovog kandidata, a to što njihovi vijećnici nisu glasali za mene, prema njihovom mišljenju, podrazumijeva se kao nešto normalno. Zašto je to tako? Zato što SDA već decenijama koristi isti narativ da bi emotivno ucjenjivala ljude. U tom narativu oni imaju monopol nad nezavisnošću i odbranom BiH. Naravno, to nije istina. SDA nije jedina koja se borila za nezavisnost niti je jedina branila BiH. Taj narativ je potrošen. Postoje hiljade boraca, organizatora i finansijera otpora, koji otpočetka nisu imali vezu sa SDA ili su u međuvremenu istupili iz nje upravo jer su smatrali da je SDA iznevjerila i borce i ideale te borbe. Tako da se taj narativ ruši. Ne znam što ga uopće i koriste kad dobiju stotine argumentiranih optužbi da su oni izdajnici kad god nekog drugog optuže za izdaju.

Jeste li, nakon hajke koju ste preživjeli i još preživljavate zajedno s gospođom Boškom Ćavar, na trenutak pomislili da ste možda pogriješili što niste digli ruku za Zlatka Guzina?

- Ne. Ja nemam ništa protiv gospodina Guzina. Naprotiv, cijenim njegov angažman i rad kao ljekara, no, nije se ovdje radilo ni o čemu što bi se moglo predstaviti na personalnom nivou. Ovdje se radi o politikama SDA i HDZ-a, a ključni čovjek grada predložen iz tih opcija je, na simboličkom nivou, personifikacija tih politika. Može se desiti da on bude njima suprotstavljen, da ne bude tek provodilac odluka koje donose predsjednici tih stranaka, međutim, teško se osloniti na tu teoretsku mogućnost. Zato sam bila suzdržana. Isto bi bilo i da je situacija obrnuta, da je gospodin Guzin imao veću šansu od gospodina Kordića te da je Kordić trebao glasove Naše stranke, opet bismo bili suzdržani pa bi nas onda HDZ prozivao kao bošnjačku stranku. Dakle, njihov odnos prema nama je jednak, i HDZ-a i SDA, zato je i naš odnos prema njima takav.



Budućnost NS-a

Kako komentirate poteze SDP-a najprije da predloži vlastitog kandidata za gradonačelnika, a potom da ne slijede Vašu odluku? Neki u tome vide i kraj „Bh. bloka“.

- Ja o tome ne bih govorila. Javnost je vidjela šta se desilo, mislim da je svako u stanju protumačiti o čemu je tu bilo riječi, a i rukovodstva naših stranaka su se već izjašnjavala o tome i ne bih da mijenjam okvir te priče koju smo, nadam se, završili i koja se neće ponoviti. Od raspada „Bh. bloka“ nema ništa. U Mostaru smo naučili važne lekcije koje će nam pomoći da u budućnosti radimo drugačije kako bi i rezultati bili bolji.

Bojite li se da bi posljednja dešavanja u Mostaru i napadi na Našu stranku mogli dovesti do drastičnog pada popularnosti Vaše stranke?

- E, tu ću se rado osvrnuti na SDP. Prisjetite se pretposljednjih lokalnih izbora u Mostaru. Tad je bila slična situacija. SDP je odbio podržati SDA-ovog kandidata i izabran je Ljubo Bešlić. Kao što sam ja sada, tada su mostarski SDP-ovci bili medijski i verbalno linčovani. Na općim izborima 2010., dakle nakon tih lokalnih izbora, SDP je ostvario svoj historijski rezultat i postao najjača partija u FBiH. Taj historijski rezultat imali su i u Mostaru. Naša stranka i SDP su, dijelom i zbog otvorenog odbijanja koaliranja s nacionalnim strankama, ostvarili zavidan rezultat 2018. godine. Naravno, postizanje uspjeha na antinacionalističkoj priči zavisi i od dosljednosti i principijelnosti, a mi u Mostaru ćemo je pokazati i uvjerena sam da će 2022. Naša stranka imati daleko veći broj glasova iz Mostara i HNK nego što je to ranije bio slučaj.

Budućnost NS-a

Je li u svemu ovome Naša stranka možda platila cijenu vlastitog političkog neiskustva? Od jedne pozitivne priče, u kojoj ste Vi osoba koja nakon 12 godina dovodi izbore u Mostar, preko noći svjedočimo bjesomučnim napadima i teškim optužbama, na šta NS, čini se, nije pružila adekvatan odgovor?

- Ovdje ste imali tri odgovora, glasati ili za gospodina Kordića ili za gospodina Guzina ili biti suzdržan. Naša stranka je odabrala treći, slijedom svojih ranijih obećanja biračima, slijedom svojih dosadašnjih zalaganja, slijedom svoje ideologije i programa. Ne radi se tu ni o kakvom neiskustvu. Naprotiv. Svaki drugi odgovor bio bi izdaja naših birača koji bi od nas odustali, a birači SDA il HDZ-a, u zavisnosti za koga bismo glasali, tapšali bi nas po ramenu. Mi bismo bili na rubu nestanka, kao što se to već desilo nekim strankama koje su mislile da se može opstati u koaliciji s nacionalnim strankama.


HDZ je radio samo najgore

 Kako komentirate izjavu Bakira Izetbegovića, koji Vas je direktno prozvao za izdaju?

 - Taj čovjek je predsjednik stranke koja je pala na respiratorima i, generalno, na svim pitanjima u vezi s pandemijom. Na čelu je stranke pod čijom je vlašću provedena najkriminalnija privatizacija kad se uzmu u obzir sva tranzicijska društva. Sam je odgovoran za propast tužbe BiH protiv Srbije za genocid, koju je nastavio voditi iako je, po vlastitom priznanju, otpočetka znao da ćemo izgubiti... i da ne nabrajam dalje. Svi znamo gospodina Izetbegovića, on nema kredibilitet da bilo kome šta govori.

Mislim da Kordić, kao čovjek, ima dobre namjere

Kakva su Vaša očekivanja od novog gradonačelnika Mostara?

 - Kao što sam već rekla za gospodina Guzina, isto mogu reći i za gospodina Kordića. Nemam razloga da sumnjam da on lično želi bilo šta loše Mostaru ili Mostarcima. Naprotiv, mislim da, kao čovjek, sudeći prema njegovim izjavama, ima dobre namjere. Ne vjerujem, međutim, da će ih moći realizirati jer je njegova stranka imala dovoljno vremena da uradi mnogo toga dobroga, radila je, nažalost, samo najgore. Rezultat tog vladanja se vidi u broju nezaposlenih, u broju onih koji su napustili grad, u uništenim firmama... On, ako bi uopće to želio, ne bi se mogao usprotiviti namjerama njegove stranke da nastavi s destrukcijom Mostara. Naravno, voljela bih da me iznenadi.


Izljev govora mržnje

- Nisam ništa doživjela što nisam mogla pretpostaviti da će se desiti i svjesno sam odabrala taj put, uvjerena u njegovu ispravnost i svrsishodnost. Ovakav izljev govora mržnje, kojim se kontaminirao javni prostor, prijetnje, uvrede i linč, koji još trpimo, sami po sebi pokazuju koliko su pogrešni i koliko štete generiraju etnonacionalni koncepti i binarne političke postavke, te koliko je ispravna bila odluka ne opredijeliti se ni za jednu takvu stranu. Uloga i opredijeljenost nas koji politiku ne vidimo samo kao klimanje glavom i dizanje ruku je pokušati promijeniti suštinski - objasnila je Baralija svoje iskustvo u Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.