APEL PARLAMENTU BIH

BHRT: RTRS ne uplaćuje prihode od RTV takse, dug premašuje 52 miliona KM

Sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana Zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata

BHRT bilježi gubitak uprkos štednjama. Arhiva

A. K.

26.2.2021

Uprkos činjenici što je menadžment Radiotelevizije Bosne i Hercegovine poduzeo mjere štednje i racionalizaciju svih troškova, uključujući i smanjivanje plata zaposlenih, BHRT je zabilježio gubitak veći od četiri miliona maraka, konstatovano je danas na sjednici Upravnog odbora koji je usvojio Izvještaj o poslovanju za poslovnu 2020. godinu.

Upravni odbor je konstatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može uticati, godinama ne rješavaju, što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala. Zbog neprovođenja Zakona o sistemu javnih RTV sevisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina miliona KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV takse prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 miliona KM. Radio-televizija Federacije BiH izmiruje svoja stara dugovanja, obaveze prema prema izvršenim uslugama.

Sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana Zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata.

Primjena Zakona omogućila bi BHRT-u ne samo poslovanje bez gubitaka, već i razvoj, te unapređenje programa i tehničkih pretpostavki koje će omogućuti veći domet signala i kvalitetniji zvuk i sliku.

Upravni odbor BHRT poziva osnivača, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da preduzme korake iz svoje nadležnosti, te pristupi donošenju novog Zakona o sistemu javnih RTV servisa koji se najavljuje godinama, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.