SRBIJA

Drago Samardžija optužen za ratne zločine u BiH preminuo u Beogradu

Samardžiju je Tužilaštvo BiH u septembru 2013. godine optužilo za zločin protiv čovječnosti

Drago Samardžija. Agencije

A. Ka.

17.2.2021

Drago Samardžija (75), komandant 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, optužen za ratna zločine na području Ključa, na sjeverozapadu BiH, preminuo je u 16. februara u Beogradu, saopćila je Boračka organizacija Republike Srpske u srijedu, 17. februara.

Samardžiju je Tužilaštvo BiH u septembru 2013. godine optužilo za zločin protiv čovječnosti, a optužnica je potvrđena u decembru iste godine. Samardžija, koji je imao dvojno državljanstvo BiH i Republike Srbije ostao je nedostupan pravosuđu BiH.

Na teret mu se stavljalo „učešće u provođenju Strateških ciljeva Skupštine srpskog naroda BiH, tako što je naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke koji su bili nastanjeni muslimanskim stanovništvom“.


- U napadima na sela i zaseoke Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica, ubijeno je više stotina civila. Dio preživjelih je psihički i fizički zlostavljan, dio je nezakonito zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno preseljeno izvan teritorije Srpske republike BiH - navodi se u optužnici.

Žrtve napada kojima je Samardžija komandovao ekshumirane su i identifikovane u više masovnih grobnica na području općine Ključ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.