PARLAMENT BIH

Smjena Vijeća ministara „zapet“ će na Domu naroda?

Parlamentarna većina ne postoji, mnoge inicijative su prošle, pa možda može i ova, poručuje Lovrinović

Vijeće ministara: Hoće li biti izglasano nepovjerenje. Arhiv

Piše: F. Karalić

5.1.2021

Predstavnički dom Parlamenta BiH narednog ponedjeljka trebao bi raspravljati o prijedlogu grupe poslanika Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDP-a da se na dnevni red uvrsti zahtjev za iniciranje glasanja o nepovjerenju Vijeću ministara.

Iako je vrlo vjerovatno da će ovaj prijedlog dobiti podršku u Predstavničkom, mnogi smatraju da će teško proći u Domu naroda, s obzirom na to da HDZ i SNSD imaju po četiri od pet delegata iz reda hrvatskog, odnosno srpskog naroda.


Dodatni koraci

Međutim, Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a, dao je jučer intrigantnu izjavu za „Avaz“.

- Evidentno je da parlamentarna većina ne postoji i da su mnoge inicijative prošle, pa možda može i ova – poručuje Lovrinović.


Lovrinović: Sve je moguće. Arhiv

S druge strane, Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Domu naroda, za naš list kaže da je mala vjerovatnost da će doći do smjene Vijeća ministara.

- Potrebno je učiniti dodatne korake koji će poslati jasnu poruku javnosti da ova većina može s odgovornošću provoditi procese i aktivnosti, koje bi BiH činile zadovoljnijom za njene građane i unaprijedile njen put ka članstvu u EU. Poruka pozicionih partija treba biti da inicijativa ne dobije podršku ni u Predstavničkom domu – ističe Prodanović.


Prodanović: Mala vjerovatnost. Arhiv

I predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović za „Avaz“ ističe da je smjena moguća u Predstavničkom domu, ali da će biti teško u Domu naroda.

- Razloga za smjenu je mnogo. Jedan od njih je da su neki od nas poslanika predložili više zakona nego Vijeće ministara. To je poražavajuće – smatra Magazinović.


Magazinović: Bit će teško. Arhiv

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, za „Avaz“ kaže da je inicijativa sasvim logična.

- Ovaj saziv Vijeća ministara skoro da ništa konkretno nije uradio. Nema adekvatne reakcije na ozbiljne ekonomske i zdravstvene izazove, migrantska kriza je eskalirala i van kontrole, puno afera je vezano za pojedine ministre i zamjenike, nisu se odrekli nijedne privilegije, nema prijedloga zakona, evropski put BiH je zaustavljen. Mi ćemo glasati za smjenu. Ovo je uvjerljivo najlošiji saziv ovog nevidljivog i neefikasnog Vijeća ministara u režiji vladajućih SNSD-a, SDA i HDZ-a – smatra Borenović.

Korona i migranti

Zastupnica SBB-a Edita Đapo kaže da ukoliko Predstavnički dom BiH bude raspravljao o izglasavanju nepovjerenja Vijeću ministara, SBB će biti za. Ona smatra da je aktuelno Vijeće ministara jedno od najgorih od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nikad lošiji saziv, gdje se uopće ne zna ko je gori od Bošnjaka, Srba i Hrvata. 

 

Borenović: Najlošiji saziv. Arhiv

- Ako analiziramo rad Vijeća ministara, odnosno njihov odgovor na samo dva aktuelna goruća problema, pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu, bio bi dovoljan razlog da im državni parlament izglasa nepovjerenje. Naprosto je nevjerovatno koliko su indolentni prema ovim, ali i drugim problemima. 


Đapo: Potpuno nezainteresirani. Arhiv

Potpuno su nezainteresirani za egzistencijalnu brigu o ljudima, pali su na ispitu migrantske krize, koordiniranog odgovora na pandemiju koronavirusa, ništa ne rade kada je u pitanju nabavka vakcine za razliku od drugih evropskih država, nemaju nikakvih aktivnosti po ekonomskim pitanjima... – ističe Đapo. 


SDA dala natpolovičnu većinu HDZ-u i SNSD-u

Upravo je SDA omogućila HDZ-u i SNSD-u da gospodare Domom naroda BiH. Podsjetimo, SDA je izglasala SNSD-u četvrtog delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Istu uslugu napravila je i HDZ-u te im je u Domu naroda omogućila da imaju osam od 15 delegata, što je natpolovična većina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.