SAZNAJEMO

Federalni parlament otvara istragu o tome kako je Solak nabavljao respiratore od Fikreta Hodžića

Poseban akcent u izvještaju treba da se da detaljnim informacijama o nabavkama koje je provodila Federalna uprava civilne zaštite, kaže Prašović-Gadžo

Prašović-Gadžo: Civilna zaštita ima rok od pet dana da dostavi dokumentaciju. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

30.4.2020

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Fedracije BiH usvojila je na današnjoj sjednici zaključak prema kojem od Federalne uprave civilne zaštite traži da dostavi izvještaj o radu u periodu od 16. marta, od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH zbog pandemije koronavirusa, do danas. Poseban akcent u izvještaju treba da se da detaljnim informacijama o nabavkama koje je provodila Federalna uprava civilne zaštite, a prije svega se misli na testove za koronavirus, respiratore, zaštitnu opremu...

Kako je za "Avaz" kazala Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i članica ove komisije, usvojili su i zaključak prema kojem Komisija pokreće istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite.

Zaključci Komisije za sigurnost. Avaz

- Na sjednici Komisije prezentirala sam neke činjenice i podatke ukazujući na sam postupak nabavke, da nije bio transparentan sudeći prema informacijama koje su dostupne u javnosti, da se nije moglo ući u pregovarački postupak, barem prema informacijama koje su nam bile dostupne, s firmama kojima nije osnovna djelatnost prometovanje medicinskom opremom. Taj nas segment veoma interesira, na koji su način odabrane firme - za nabavku testova to je firma koja se bavi proizvodnjom namještaja, a za respiratore firma kojoj je osnovna djelatnost poljoprivrednog karaktera. Na narednoj sjednici iduće sedmice odmah po primitku materijala mi otvaramo proces istrage. Dali smo im rok od pet dana da se očituju o svemu – kazala je Prašović-Gadžo.

Komisija će, nakon što se dostavi dokumentacija, saslušati i predstavnike Federalne uprave civilne zaštite i potom odlučiti o daljnjim aktivnostima.

Osim toga, kako je pojasnila Prašović-Gadžo, Komisija je jednoglasno usvojila i zaključak prema kojem Federalnoj vladi inicira da nagradi policijske službenike Federalne uprave policije, za koju je nadležna Komisija za sigurnost.

- Pozvali smo i kantone da učine isto kada su u pitanju službenici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova – rekla je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.