MOSTAR

HNS: Novalić stvara dodatne pukotine u ionako poljuljanom partnerstvu na svim nivoima vlasti u BiH

Saopćenje za javnost

HNS podržao Bevandu. Arhiv

Avaz.ba

10.4.2020

Hrvatski narodni sabor oštro je osudio nastup Stranke demokratske akcije i predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, koji, kako su naveli, stvara dodatne i nepotrebene pukotine u ionako poljuljanom partnerstvu na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

- Smatramo nepotrebim iznošenje čistih provokacija, spinova, kao i etiketiranje hrvatskih političkih predstavika za propast aranžmana sa MMF-om. Hrvatski narodni sabor daje punu podršku zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na insistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanju vaninstitucionalnog djelovanja pojedincima, pa ni strankama. 

Upozoravamo, Fiskalo vijeće Bosne i Hercegovine je tijelo uspostavljeno zakonom te po tom zakonu mora funkcionirati i donositi odluke. 

Napominjemo, stoga, bošnjačke političke predstavnike, a infomiramo ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako Fiskalno vijeće BiH odlučuje o aranžmanima sa MMF-om, na čiju se sjednicu gospodin Novalić nije udostojao doći - navodi se u saopćenju HNS-a.

HNS podržao Bevandu. Arhiv

Istaknuli su da sjednica Fiskalnog vijeća služi tome da se politički predstavnici izjasne o novom tekstu i novom iznosu zaduženja.

- Radi se o kreditnim sredstvima, za šta gospodin Novalić ili njegova stranka, očito, nisu spremni preuzeti odgovornost. Hrvatski dužnosnici izabrani u tijela vlasti, spremni su raditi uz konkretne prijedloge, mjere i aktivnosti, kao i odgovoriti svim zadaćama u skladu s Ustavom i nadležnostima koje propisuje Ustav i u skladu sa zakonskim procedurama, bez obzira na to o kojem se nivou vlasti govorilo.

Pozivamo bošnjačke političke predstavnike da prihvate zakonsko djelovanje i doprinesu zajedničkom prevladavanju krize koja je pogodila sve u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.