REAKCIJE

Iz RS otvoreno: Đukanoviću zabraniti posjetu BiH i Srebrenici

Trebalo bi preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme, istakao Raković

Historičar Raković o Đukanoviću. AFP

Avaz.ba

22.2.2020

Aleksandar Raković, historičar, kazao je da bi Narodna skupština Republike Srpske trebala zabraniti predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću službenu posjetu BiH i razmotriti da mu zabrani ulazak u RS i na taj način "onemogući da u Srebrenici izvede performans koji bi bio uvreda i za srpske i za bošnjačke žrtve". 

Navodi da bi trebalo preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme tako da uopće ne treba razmišljati kako će dalje provocirati Srbe. Smatra da je Đukanovićeva izjava direktan i namjerno smišljen odgovor srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se nedavno usprotivio njegovoj zvaničnoj posjeti BiH.

NSRS bi trebala zabraniti posjetu Đukanovića. Arhiv

Vlastiti interes

On je naglasio da Đukanovića, koji je izjavio da je njegov stav u vezi sa Srebrenicom jasan i da će, ako treba, svojim prisustvom pokazati “pijetet prema žrtvama tog genocida”, ne interesiraju žrtve i stradanja već samo vlastiti interes. Posjeta Đukanovića Srebrenici bila bi samo kazna i RS i Crnoj Gori, ali i svim Srbima, smatra Raković.

– Njega interesuje samo da dobije jeftine političke poene. Da na taj način priveže sebe još jednom za ekstremne krugove u NATO paktu i zapadnoj Evropi i da još jednom uperi prstom u Srbe – naveo je Raković.

U svakom smislu, kaže Raković, treba spriječiti da Đukanović u Srebrenici obilježi neki svoj bizarni performans koji nema nikakve veze s osjećanjima. Prema njegovim riječima, trebalo bi preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme tako da uopće ne treba razmišljati kako će dalje provocirati Srbe.

- Odluku o zabrani dolaska Đukanoviću treba donijeti ili Narodna skupština Srpske u paketu s odlukom o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa u Republici Srpskoj ili Vlada RS kada bude imala saznanja o namjeri Đukanovića - istakao je Raković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.