ŠPANIJA

Ambasadorica Savić predala akreditive kralju Felipeu

Kralj Felipe je tokom razgovora posebnu pažnju posvetio evropskim i euroatlantskim integracijama, pokazujući da dobro poznaje prilike i izazove s kojim se suočava BiH

Sa svečanosti: Zahvalnost za dugogodišnju kontinuiranu podršku Španije Bosni i Hercegovini. MVPBiH

Avaz.ba/ Fena

16.1.2020

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić predala je danas u Kraljevskoj palači u Madridu akreditive kralju Felipeu VI.

U razgovoru koji je vođen nakon svečane ceremonije, Savić je kralju Felipeu izrazila zahvalnost za dugogodišnju kontinuiranu podršku Španije Bosni i Hercegovini ne samo na humanitarnom, vojnom, ekonomskom planu nego i u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Govoreći o tome koliko je za Kraljevinu Španiju bilo važno iskustvo španskih snaga koje su u BiH učestvovale u više misija skoro 20 godina, kralj Felipe naglasio je da je tako dugo prisustvo stvorilo čvrste emotivne i prijateljske veze između naših zemalja. U tom kontekstu posebno je spomenuo Mostar, u kojem je njegov otac Huan Karlos (Juan Carlos) 2012. godine otvorio Španski trg.


Svečana ceremonija u Kraljevskoj palači. MVPBiH

Savić je izrazila namjeru da u narednom periodu doprinese daljnjem razvijanju odnosa između BiH i Španije, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja.

Kralj Felipe je dalje u razgovoru posebnu pažnju posvetio evropskim i euroatlantskim integracijama, pokazujući da dobro poznaje prilike i izazove s kojim se suočava BiH.

Istaknuo je da je na bh. vlastima da ispune tražene uvjete i da će od Španije uvijek u tom procesu imati podršku. Izrazio je nadu da će novi sastav Evropske komisije doprinijeti da se, i pored postojećih izazova, na najbolji mogući način afirmira daljnji proces proširenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.