AKTUELNO

Akademik Rešid Hafizović optužuje bošnjačku elitu

Na vodećim pozicijama važnije je imati sposobne, poštene i odgovorne, nego nesposobne, poslušne i neodgovorne ljude

Rešid Hafizović. Arhiv

Avaz.ba

30.12.2019

Akademik Rešid Hafizović, profesor na Islamskom fakultetu u Sarajevu, istakao je da muslimani moraju izabrati autentične predstavnike, potom je ukazao na neke od najtragičnijih i najdugoročnijih posljedica koje je bošnjačko političko i vjersko rukovodstvo proizvelo po narod i državu Bosnu i Hercegovinu. 

Kao da su Bošnjaci tek sišli s grane

- Sve se to može brzo i bez posebnih poteškoća promijeniti nabolje ako se ovdašnji muslimani Bošnjaci potrude u skorijoj budućnosti sebi izabrati autentične predstavnike u svim institucijama ove zemlje, vjerskim i svjetovnim. Nažalost, oni ih sada nemaju i neće ih imati sve dok ne shvate da je na vodećim pozicijama svake institucije važnije imati sposobne, poštene i odgovorne, nego nesposobne, poslušničke i neodgovorne ljude. Kada bi, naime, neko sa strane donosio sud o Bošnjacima prema njihovim aktuelnim, naročito političkim predstavnicima i prema njima stvarao predstavu o Bošnjacima kao narodu, pomislio bi kako su Bošnjaci tek jučer sišli s grane i ušli u svakidašnji život. Štaviše, pomislio bi kako se neko svjesno i namjerno podsmijava Bošnjacima i izvrgava ruglu jedan mali, ali uljuđeni evropski muslimanski narod čija je intelektualna tradicija kroz proteklih zamalo 600 godina prisustva islama na ovim prostorima išla ukorak s najraskošnijim duhovnim gibanjima nekadašnjeg velikog muslimanskog imperija koji je u svome zenitu bio religijska, kulturna, naučna svjetiljka svijeta.

Akademik Hafizović je kritizirao i spregu politike i vjere. 

- Dodamo li tome da je sve češća pojava da jedan opskurni bošnjački predstavnik u isti mah sjedi na dvije stolice, u političkoj stranci i Islamskoj zajednici, tek tada shvatite do koje je mjere reduciran bošnjački javni prostor na tako bezlične likove, bez vjerodostojne biografije i bilo kakvih profesionalnih rezultata. Prema tome, za nepovoljno okruženje u kojem su se danas našli Bošnjaci, u dobroj mjeri su krivi sami sebi. Dopustili su da im se pred nosom "odnjeguju" hijerarhije religijskih i političkih predstavnika satkane od nesposobnih i beskorisnih, a u političkoj hijerarhiji još i štetnih ljudi, koji od vlastitog koristoljublja, pohlepe i moralne upitnosti ne vide ništa ni više ni dalje od toga.


Oteta sva javna dobra Bošnjacima

Akademik Rešid Hafizović je u razgovoru za "Preporod" ukazao na neke od najtragičnijih i najdugoročnijih posljedica koje je bošnjačko političko i vjersko rukovodstvo proizvelo po narod i državu Bosnu i Hercegovinu.

Relativizirali su žrtve genocida podnošenjem sitnošićardžijske politikantske tužbe za reviziju presude međunarodnog tribunala u Haagu koju je BiH podnijela protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za izvršenu agresiju i genocid, a preživjelim članovima tih žrtava su doslovno pljunuli u lice. 

Kroz kriminalizirani proces privatizacije oteli su Bošnjacima sva njihova javna dobra, uništili hiljade radnih mjesta, prisvojili tuđu krv i znoj i na pljački podigli sebi mondenska naselja oko Sarajeva. 

I kao šlag na torti svih njihovih političkih bezobrazluka i promašaja, Srebrenicu kao simbol planetarnog stradanja i Bošnjaka Srebrenice su na tacni izručili dželatu i ostavili ih same i nezaštićene - kazao je prof. dr. Rešid Hafizović u razgovoru za najnovije izdanje "Preporoda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.