REAKCIJE

SDA pritiska VSTV jer želi povratak u vrijeme Krese, Salihovića i Mihajlovića

Ovo što traže je način da, kroz Tužilaštvo, drže kontrolu nad policijom i OSA-om kako bi ucjenjivali svoje oponente. Boje se i za sebe, ali i žele kontrolirati opoziciju, kaže Nedžad Latić

Ademović, Kazaz, Latić i Vidović. Arhiv

M. AŠČIĆ

22.1.2019

Vidović: Zašto nisu reagirali na kriminal u tužilačkim redovima

Nakon što je danas SDA izdala saopćenje u kojem ultimativno traži od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da sutra za glavnog tužioca Tužilaštva BiH bude imenovan Bošnjak, u izjavi za „Dnevni avaz“ reagirali su ugledni advokati i analitičari, koji su ovakav zahtjev SDA nazvali direktnim miješanjem u rad pravosudnih organa i očigledan pritisak na članove VSTV-a.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, podsjećamo, sutra će birati novog glavnog tužioca između tri kandidata - Gordane Tadić, Diane Kajmaković i Muniba Halilovića. Riječ je o kandidatima koji su nakon intervjua ušli u najuži krug za ovu poziciju, a sutra će, prije imenovanja, pred članovima VSTV-a prezentirati i svoj program rada.

Izabrati najstručnije

Ova institucija već dvije i po godine nema stalnog šefa nakon što je u septembru 2016. godine najprije suspendiran, a zatim i smijenjen glavni tužilac Goran Salihović, kojeg u petak očekuje i početak sudskog procesa za zloupotrebu položaja.

Ugledna advokatica Vasvija Vidović kazala je za „Avaz“ da je potpuno neprimjereno miješanje političkih stranaka i njihov pritisak na rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

- Očigledno da se političke stranke miješaju u rad VSTV-a onda kada to njima odgovara i pozivaju se na nacionalni disbalans također kada to njima odgovora. Zašto nisu reagirale kada je na čelo Tužilaštva BiH došao nekompetentni državni tužilac (Goran Salihović, op.a) bez uopće ikakvog iskustva u krivično-pravnoj materiji. Zašto nisu reagirali ni dok je godinama funkciju predsjednika Suda BiH (Meddžida Kreso, op.a) obavljala ista osoba koja je zapravo najodgovornija za stanje u državnom pravosuđu – rekla nam je Vidović.


Salihović: Uskoro ga očekuje početak suđenja

Ona je pojasnila da političke stranke nisu čak reagirale ni na pojavu kriminala u tužilačkim redovima. Inače, poznato je da je Božo Mihajlović, koji je bio Salhovićev zamjenik optužen u aferi „Nestali novac“ za nesavjestan rad u službi.

- U državnom pravosuđu i naročito u Tužilaštvu BiH ovakvo stanje nije od jučer niti je rezultat rada Tužilaštva BiH u posljednje dvije godine – kaže Vidović.

Ona smatra da VSTV mora izabrati najstručnijeg među kandidatima jer samo stručan čovjek može raditi ovaj odgovorni i osjetljivi posao.

Advokat Vlado Adamović također je prokomentirao za „Avaz“ saopćenje SDA u kojem traže od VSTV-a da na ovu poziciju obavezno imenuju Bošnjaka kako bi „bio zadovoljen nacionalni disbalans“.

- Moj komentar je da za tužioca treba izabrati najboljeg među tužiocima. Ako je jedini uvjet da bude Bošnjak, a nemaju dovoljno dobrih kandidata, onda konkurs treba ponoviti. Ne može se tužilac birati na osnovu toga je li neko Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Svakako da o tome treba voditi računa, ali to ne treba biti isključivo – kazao nam Adamović.

Žele kontrolirati opoziciju

Poznati publicista i glavni urednik portala "The Bosnia Times" Nedžad Latić također je iznio za „Avaz“ svoj stav kada su u pitanju saopćenje i očiti pritisak SDA na članove VSTV-a.

- Pošto se SDA često poziva na tu nacionalnu, islamsku ideologiju, opći islamski princip je da je bolje pravedan nemusliman na poziciji, nego pokvaren i korumpiran musliman. Ovo što traže je način da, kroz Tužilaštvo, drže kontrolu nad policijom i OSA-om kako bi ucjenjivali svoje oponente. Boje se i za sebe, ali i žele kontrolirati opoziciju. Poznato je koliko se Nermin Nikšić boji Dragana Lukača. Elmedin Konaković je sam rekao šta mu radi OSA. Šta to znači? Opće je poznato da je to oblik Izetbegovićeve diktature - rekao je Latić.

Profesor Filozofskog fakulteta Enver Kazaz kazao je da je ovo direktno miješanje SDA u izbor glavnog državnog tužioca i to je više nego očigledno.

- Očigledno je da SDA pokušava staviti pod kontrolu instrumente represivnog aparata države kako bi zaštitila svoje kadrove od procesuiranja njihovog kriminala i korupcije – rekao nam je Kazaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.