BIH

U klavir se zaljubila s četiri godine, voli Lista, Čajkovskog i Šopena

Kahrimanović: Nagrade kao poticaj za daljnji rad

S. TULIĆ

11.5.2018

Belma Kahrimanović iz Sanskog Mosta ostvarila je nedavno ogroman uspjeh osvojivši prvo mjesto na prestižnom takmičenju mladih pijanista iz cijelog svijeta koje je održano u Parizu. Mlada Sanjanka učestvovala je na 14. takmičenju „Nikolai Rubinstein”, koje nosi naziv po poznatom ruskom pijanisti i kompozitoru i uvrštava se među najcjenjenije u svijetu.

U posljednje vrijeme na ovom takmičenju učestvuju i najnadareniji učenici Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ iz Prijedora, koju Belma pohađa s velikim uspjehom.

Ona je u svom uzrastu dobila najbolje ocjene stručnog žirija i pobrala pozitivne kritike muzičkih stručnjaka.

- Ovo je za mene veliki poticaj, jer mi je životna želja da se profesionalno bavim muzikom. Predstavila sam se kompozicijama Baha, Lista, Šopena, Čajkovskog i Hajdena. Bilo je malo treme, ali sam je uspjela savladati – kaže Belma.

Nedavno je nastupila i na takmičenju pijanista u Rogaškoj Slatini, gdje je također osvojila prvo mjesto, a njenu radnu sobu krase brojna priznanja i nagrade s ranijih takmičenja.

Kaže da se u klavir zaljubila kada je imala četiri godine i od tada joj je muzika životna preokupacija. Najdraži kompozitori su joj List, Čajkovski i Šopen.

- Mladi gaje predrasude kada je riječ o klasičnoj muzici i smatraju je nezanimljivom. Klasika je sve samo ne dosadna, jer ona u sebi sadrži sve moderne muzičke stilove, a fascinantno je kako je sve to stvoreno prije nekoliko stotina godina - kaže Kahrimanović.

Trud i ljubav

Belma ove godine završava Osnovnu školu „Peti oktobar“ u Sanskom Mostu i među ozbiljnim je kandidatima za učenika generacije. Za uspjeh na svim poljima, kako je istakla, potrebno je mnogo truda, učenja i ljubavi, a u svemu što radi ona ima veliku podršku porodice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.